296 години от рождението на италианската математичка Мария Гаетана Анези

Днес Google отбелязват навършването на 296 години от рождението на италианската математичка, Мария Гаетана Анези с новото интерактивно лого на търсачката си.

Най-големият връх в кариерата и е написването на първата книга за диференциално и интегрално смятане. От своя страна това е постижение, поради което тя и до ден днешен е почетен член на University of Bologna.

Мария Анези е родена в Милано на 16 май 1718г. в заможно семейство, а нейния баща е професор по математически науки в същия университет. Доброто образование, което получава още от ранните си година и позволяват да изучава източни езици, а още преди да навърши тя е говорела свободно гръцки, немски, латински и иврид.

Силното влияние на нейната баща е изиграл ключова роля за формирането на характера и, като е основна причина Мария Анези да поеме домакинството след смъртта на майка си и никога повече да не напусне родната си къща или да сключи брак.

Какво изобразява днешното лого на Google
untitled_400
Тук може да научите кой създава изображенията Google Doodles.

Учителят и по математика е монаха Рамило Рампинели, който и позволява да изучи в ранна възраст произведенията на френските учени: Гийом Франсоа дьо Лопитал и Шарл Рене Рейню. Първият и впечатляващ труд се казва „Instituzioni analitiche ad uso della gioventa italiana”, в превод „Основи на анализа за употреба от италианската младеж” и той провокира невероятен интерес сред математическата гилдия по това време.

Снимка на първата страница на учебника „Основи на анализа за употреба от италианската младеж”

500px-il_frontispizio_delle_instituzioni_analitiche_dell_agnesi_400_01

Най-любопитните факти за една от най-значимите жени в историята на математиката

- На 9 годишна възраст Анези изнася беседа на латински език, посветена на достъпа на жените до висше образование.

- Монахът Рамиро Рампинели, преподавател в университетите в Болоня и Рим е бил най-добрия учител по математика по онова време и именно той я вдъхновява толкова много.

- Мария Анези доказва в частност, че всяко уравнение от трета степен има три корена.

- Учебникът й е завършен през 1745г. а този труд прави голямо впечатление на математическата общност в цяла Европа.

- Тя е успяла да впечатли дори папа Бенедикт XIV, който в писмо до нея заявява, че трудът ѝ ще прослави Италия и академията в Болоня.

- През октомври 1750г. тя получава покана да ръководи катедрата по математика там, но възпрепятствана от своя властен баща, така и не приема поканата.

- Похарчва цялото си състояние за благородната кауза.

В заключение ще отбележим, че тя прекарва последните си четири десетилетия в изучаване на теология и благотворителна дейност и умира на 9 януари 1799г. на 70 годишна възраст в Милано в хосписа, който някога е ръководела.

Дата на публикация: 16 май, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: Мария от На Години Рождението 296 Гаетана Анези италианската

Показване на още