Трус в Гърция разлюля цяла България 24.05.2014

Земетресение бе усетено в цялата страна минути преди 12.30 часа. Трусът бе продължителен - около минута.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН информираха за bTV, че епицентърът на земния трус е бил на 320 км от София - край Самотраки в Егейско море. Силата е над 6 по Рихтер, а данните се обработват.

Информацията се потвърждава и от сайта на Европейския сеизмологичен център, който регистрира земетресение с магнитуд 6.5 по Рихтер в Егейско море. Към 13.00 часа на сайта на европейския център бяха регистрирани и два вторични труса в района - със сила 5.0 и 4.0 по Рихтер.

Сигнали за усетеното разместване на земни пластове бяха получени от Благоевград, Кърджали, Бургас, Пловдив, Стара Загора. Най-силно са го усетили живеещите на по-високи етажи.

Според първите информации на полицията и медиите в Гърция няма жертви. Земетресенията са често явление в южната ни съседка. През януари хиляди хора на остров Цефалония останаха без покрив след трус в Йонийско море.

Днешният трус е бил усетен дори в района на румънската столица Букурещ.

Турските електронни медии веднага съобщиха за сила от 6,7 в Истанбул. Земетресението е изплашило до смърт жителите на Истанбул, Маниса, Измир, Чанаккале и Балъкесир, хората започнали да излизат на улиците, телефонните линии са били прекъснати за кратко.

По данните на сеизмичния център Кандилли такава е била силата на труса, усетена в най-западната точка на Турция – остров Гьокче ада. Цитирани са показания, засечени от агенцията за геологически проучвания в САЩ, според които епицентърът е в Гърция с магнитуд 7,2 степен по Рихтер и с дълбочина 91 километра.

"Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни", коментира пред БНР проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. "Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив - с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна", каза още проф. Ботев.

Само преди два дни се навършиха две години от мощния трус с епицентър в Перник, който разтърси цялата страна. Тогава земетресението бе със сила 5,8 и причини сериозни щети в района около епицентъра.

Дата на публикация: 24 май, 2014
Субтитри от: d00b
Категория: Новини
Ключови думи: In България Гърция цяла Трус greece Earthquake Bulgariq Разлюля cqla Gurciq Trys razlulq İstanbul'da 5.6 deprem Ege Denizi'nde 6.7′lik

Показване на още