Симфонична сюита „Празник“ - част 1 - „Панаир”

Симфонична сюита „Празник” е замислена през лятото на 2005г. Главна идейно-художествена насока и цел на творбата е пресъздаване чрез средствата на симфоничния жанр на музикално-описателна и музикално-повествова- елна характеристика на традиционен общоградски празник. Всяка една от петте части притежава конкретна програмна насоченост, а музикално-тематичнат- образност вплита индивидуалните преживявания с общата празнична атмосфера, което определя протичането на частите без прекъсване за постигане на драматургично единство.
Жанрово-битовата сцена на панаира в първата част има драматургическата функция на „откриване” на празника. На този фон втората част противопоставя интимно-идиличното индивидуално преживяване на мечтанието и надеждата в бъдещето. Музикално-описателна- а образно-характеристи- на трета част разкрива битова сцена на веселие в местната кръчма чрез подражание на човешки говор, пиянско пеене и свирене на народен оркестър. Това настроение се пренася във видоизменен музикално-сатиричен отенък в следващата четвърта част, представяща битова сцена на пиянска свада пред кръчмата. Кулминацията на произведението носи петата последна част, в която индивидуалните преживявания и страсти се претопяват в общото настроение на празничния народен танц.
Работата над произведението започва в началото на декември 2005г и е завършена окончателно на 26.01.2006г. Премиерата на творбата се състои на 06.10.2006г. в концертната зала на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” гр. София (България) в изпълнение на симфоничния оркестър на академията под диригентството на Димитра Зисека (Гърция).

Дата на публикация: 8 януари, 2012
Категория: Музика
Ключови думи: Празник Академия национална Оркестър музикална симфонична сюита произведение

Показване на още