5 май - Почитаме Св. мъченица Ирина (ВИДЕО)

5 май - Почитаме Св. мъченица Ирина (ВИДЕО) Честит имен ден на Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо Ирина, Ирена, Иринка !
Светата Църква чества днес паметта на света мъченица Ирина. Коя е била тя? Тя била дъщеря на езичници, на много богати родители. Бидейки заможни, нейните родители и наели възпитатели. Един от тези възпитатели бил таен християнин, който влияел на младата девица благотворно. Той я възпитавал така, че тя, външно езичница, по душа била станала вече истинска християнка, защото нейните мисли, нейната душевна нагласа, отношенията и към хората били такива, какви трябвало да бъдат у истинските християни. Според предание тя приела свето кръщение от апостол Тимотей, пряк ученик на ап. Павел. Желаейки да посвети живота си на Бога, света Ирина отказала на своите родители да встъпи в брак.
Навлизайки все по-дълбоко в християнската вяра, света Ирина започнала да убеждава и своите родители да станат християни. Нейният баща Ликиний отначало благосклонно слушал нейната проповед за вярата, но след това възнегодувал срещу нея и когато тя отказала да се поклони на езическите идоли, заповядал да вържат дъщеря му и да я хвърлят под краката на буйни коне. Но Господ пазел девойката, която се уповавала на Него. Конете, без да и нанесат вреда, се спуснали срещу самия Ликиний, съборили го на земята и тежко го наранили. Когато, по молитвите на своята дъщеря, той бил възвърнат към живот, повярвал в Христа и заедно с него още 3000 души се обърнали към Спасителя.
След това света Ирина започнала смело да проповядва за Христа сред жителите на Македония, заради което много пъти била подхвърляна на унижения, страдания и мъчения. Чрез света Ирина около 10000 хиляди езичници открили пътя към истинската спасителна вяра.
Когато Господ известил св. Ирина за деня на нейната смърт, тя се отдалечила в една пещера край град Ефес, чийто вход, по нейна молба, бил затрупан с камъни. Така пещерата станала нейна гробница.

Паметта на св. Ирина много се почитала в древна Византия. В Цариград били въздигнати няколко великолепни храма, които носели нейното име.
Каква поука можем да извлечем за себе си от житието на св. Ирина? Преди всичко, как трябва да възпитаваме своите деца. В повечето случаи в днешно време родителите се грижат предимно децата им да са добре нахранени, добре облечени, добре образовани, а пренебрегват възпитаването на децата си в духа на християнските нравствени ценности и норми, които, за жалост, и те, самите често не познават и не изповядват в живота си. Неразумни са тези родители, които се грижат само за плътта на своите деца, а нехаят за тяхното духовно-нравствено здраве. Затова днес се шири насилието сред подрастващите, нараства употребата на алкохол и наркотици, сексуалната „разкрепостеност”. Кой е виновен за това? Преди всичко родителите, защото те не са възпитавали човек, а са хранили само неговата плът.
Колко приятно е да наблюдаваме, когато в храма родители довеждат своите невръстни деца. Тези деца привикват към атмосферата в храма, не плачат, не капризничат, като възрастни възприемат молитвата, и пристъпвайки към свето Причастие, с благоговение приемат Тялото и Кръвта Христови. А Господ казва: „Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден” /Иоан 6:54/. Амин.

Дата на публикация: 5 май, 2018
Субтитри от: mentos
Категория: История и нации
Ключови думи: На Ирина май Ден св. мира ирена Честит Мирослав имен Мирослава (видео) почитаме Иринка Мирчо мъченица

Показване на още