Анатомия на ходило! - Болка в петата при вървене

Анатомия на ходило! - Болки в петата= болката се появява сутрин след ставане, при първите стъпки след ставане от леглото или при ходене след дълъг период на седеж. След като походят болката намалява и отново се усилва при продължително ходене. Много често в България пациентите с такова оплакване са диагностицирани, че имат „шип в петата” (Фигура №1a). Както се вижда обаче и на Фигура 1b ходилото има и проблеми с надлъжния свод.Всъщност болката в петата най-често има механичен произход и не идва само от шипа в петата, но и от неправилното положение на петата и/или от т.н. "плантарна фасция"(Фигура №2). Пациентите се оплакват от болка по вътрешната част на ходилото, в областта между петата и надлъжния свод на ходилото. Част от оплакванията могат да се насочат и към залавните места на ахилесовото сухожилие т.е. отзад на петата, но причината да е проблем в самото сухожилие.
In this episode of eOrthopodTV, orthopaedic surgeon Randale C. Sechrest, MD narrates an animated tutorial of the anatomy of the foot.
В болезнената област два пъти дневно се прави дълбок тъканен масаж. Ако не можете да се ползвате от услугите на професионален масажист, най-добре можете да го направите сами с топка за тенис, като стъпите върху нея и започнете бавно да я търкаляте напред-назад по свода на стъпалото. Вечерта можете да смените топката с бутилка с лед (най-добре малка такава от кока-кола, заради подходящата й форма, б. ред.). Постоянното извършване на масажа, в комбинация със стечинга на Gastrocnemius, обикновено е достатъчен за справянето с проблема. В допълнение е добре да избягвате отворените обувки и тази с плоско стъпало, като се ориентирате към подметки с малка пета и добре оформен свод, който да подкрепя стъпалото.

Дата на публикация: 27 юни, 2016
Категория: Новини
Ключови думи: In The На this of Episode Tutorial An md C. анатомия Animated ходило! eOrthopodTV orthopaedic surgeon Randale Sechrest narrates anatomy foot.

Показване на още