Въоръжава ли се българинът - проф. д-р Калин Гайдаров

След зачестилите случая на нападения - хората масово се запасяват с различни средства за сигурност срещу битовата престъпност. Жените си купуват повече спрейове, а мъжете газови пистолети. Има и много случаи, в които родители купуват ножове за децата си.

Това разказа собственикът на оръжеен магазин Динко Желев. Магазинът е същият, от който Октай Енимехмедов, нападателят на Ахмед Доган, си купил газовия пистолет.

"Има запасяване със средства за сигурност срещу битовата престъпност. Това са електрошокове, спрейове, палки, бухалки, газови пистолети", обясни Желев. Той разказа, че това са най-достъпните и масови средства за самозащита.

"Жените повече използват спрейове за самозащита, мъжете - газови пистолети", разказа още собственикът на магазина.

Той не продава боксове, защото около магазина му има много училища, а клиентите на боксове са най-вече ученици. За бокса се заговори усилено след като стана ясно, че Тодор – починалото след побой момче във Враца, е носело със себе си бокс.

Желев разказа още, че повечето младежи се запасяват с пеперудки. "Има доста случаи, в които родителите идват и купуват такива ножове на децата си", обясни продавачът.

Бившият директор на Института по психология към МВР д-р Калин Гайдаров обясни, че хората, които си купуват оръжие са три типа.

"От една страна са тези, които наистина искат да нападат. На второ са младите – при тях това е усещане за мъж. И на трето са хората, които искат да се защитят. Но това е илюзия. Ако идеята беше да защитиш себе си, това винаги е бламирано, получават се неочаквани действия и нещата стават по сложни", каза Гайдаров.

Дата на публикация: 8 февруари, 2016
Категория: Новини
Ключови думи: се ли Калин Проф. Българинът гайдаров Въоръжава д-р

Показване на още