Актьорът сър Кристофър Лий почина на 93 години

Почина сър Кристофър Лий Британският актьор сър Кристофър Лий е починал вследствие на дихателни проблеми и сърдечна недостатъчност, съобщават медиите от Острова. Ветеранът, познат с разнообразни роли - от "Дракула" през "Междузвездни войни" до магьосника Саруман във "Властелинът на пръстените", е издъхнал в лондонска болница в неделя сутрин. На 27 май той навърши 93 години.
Съпругата му, омъжена за него от 50 години, е избрала първо да уведоми семейството и приятели.
Лий е един от актьорите в своето поколение с най-много роли в киното - над 200 от 40-те години на миналия век насам. Той става известен с ролите си във филми на ужасите, като "Дракула" и "Проклятието на Франкенщайн" (1957), като почти през цялата си кариера играе злодеи - дори срещу Джеймс Бонд в "Мъжът със златния пистолет" (1974).
Харизмата му впечатлява режисьора Тим Бъртън, с когото Лий работи върху "Булката труп", "Слийпи Холоу" и "Чарли и Шоколадовата фабрика".
Освен с впечатляваща кариера в киното той бе познат и със своите хеви метъл албуми, включително с кавъри на коледни песни - последният излезе миналата година.
На тази възраст британецът продължаваше и да се снима - филмът Angels in Notting Hill с негово участие предстои да излезе по кината.
Сър Кристофър Лий получи рицарско звание през 2009 г. за заслугите си към театъра и благотворителността. Той е носител на наградата за цялостно творчество на BAFTA, Британската филмова и телевизионна академия.

Дата на публикация: 12 юни, 2015
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: Сър почина Лий Кристофър

Показване на още