Къде ще можем да наблюдаваме затъмнението на слънцето!? Extremely RareSuper Moon Solar Eclipse on Spring Equinox,March 20,2015

Къде ще можем да наблюдаваме затъмнението на слънцето!? Extremely RareSuper Moon Solar Eclipse on Spring Equinox,March 20,2015 Ще можем да наблюдаваме днес едно от най-чаканите астрономически събития на годината - първото за 2015 г. слънчево затъмнение. Слънцето ще изчезне изцяло над Северния полюс. У нас Луната ще закрие почти 53% от слънчевия диск. Частичното слъчево затъмнение започва в 10 часа и 42 минути и ще продължи повече от два часа. Максималната фаза на затъмнението в София ще е в 11:49 часа – тогава ще е най-тъмно. Следващото слънчево затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде след около 5 години. Почти в цялата страна днес астрономическите обсерватории ще предложат уникален поглед към слънчевото затъмнение. Нова тв разпространи списък с местата за наблюдение в пет от градовете у нас.

София
В София наблюдения ще могат да се направят с телескопите на Астрономическата обсерватория на Софийския университет. Уреди за наблюдение ще има и в градинката пред НДК.
Пловдив
В Пловдив телескоп ще бъде разположен пред ректората на Пловдивския университет.
Шумен
В Шумен телескопите на астрономическия център на Шуменския университет могат да се ползват в обсерваторията в Корпус 3.
Ямбол
За жителите и гостите на Ямбол наблюденията са организирани от Астрономическата абсерватория с планетариум в града.
Варна
Във Варна обсерваторията "Николай Коперник" обявява Ден на отворените врати за всички, които желаят да наблюдават затъмнението.

Дата на публикация: 20 март, 2015
Субтитри от: sands
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: можем На On Къде ДА Ще Moon 20 Eclipse March spring Solar equinox Наблюдаваме Extremely 2015 затъмнението слънцето!? RareSuper

Показване на още