Тайната на жълтото паве

Специалисти изследват състава на павето, за да съставят технология за изработване на такива у нас

Столична община ще започне подмняма на старите жълти павета в центъра на София с нови - собствено производство. Емблематичната златна настилка вече е обект на изследвания.

Според някои историци жълтите павета са подарък за сватбата на цар Фердинанд и са изработени в Австрио-Унгария. По-загадъчен обаче остава съставът на златните реликви. Група учени се заемат с нелеката задача да разгадаят мистерията.

Със специален уред се проверява състава на материалите. След като той е стрит на прах, се проверява неговото взаимодействие с рентгеновите лъчи. До фабриката в Будапеща е имало кариера и работниците там са наричали материална марга или мергел. Учените предполагат, че си имат работа именно с въпросния материал.

Екип от специалисти тества няколко суровини в България, за да провери коя от тях ще отговори на изискванията за твърдост и цвят.

Паветата са оцелели след природни бедствия и бомбардировки. Уникалният материал, от който са направени е предизвикателство за изследователите, решили да заснемат как той реагира на висока температура.

Стигат до извода, че изделието никога не е било преработвано на температура над 1600 градуса, както се твърди в литературата и историческите източници.

Именно ниската температура, при която е получен материалът, е в основата на уникалния жълт цвят на емблематичните павета. След като вече бъде изследван съставния им материал, престои да се разработи и технологията за тяхното производство.

Дата на публикация: 10 януари, 2015
Категория: Новини
Ключови думи: технология Учени жълтите павета

Показване на още