25 години от онзи паметен ден, в който падна Берлинската стена!

След падането на берлинската стена Европа стана по-процъфтяваща, обяви Обама
Разрушаването на Берлинската стена преди 25 години беше отдаване на дължимото на онези, които умряха, опитвайки се да намерят свободата, заяви американският президент Барак Обама, цитиран от ДПА.

Президентът призна, че никога няма да забрави кадрите на източноберлинчаните, които разрушават стената и нахлуват в западната част на Берлин.

"Събитията отпреди четвърт век ни напомниха, че никакви бетонни стени и заграждения с бодлива тел не могат да спрат стремежа на обикновените хора към свобода", заяви Обама, цитиран от ТАСС.

В резултат на падането на Берлинската стена обединена Германия играе сега водеща роля в Европа и в целия свят, посочи Обама и допълни, че Централна и Източна Европа могат да се гордеят със своите демократически достижения, предаде ТАСС.

"Европа стана по-интегрирана, процъфтяваща, по-сигурна", увери президентът на САЩ, цитиран от руската агенция.

Той обаче добави, че руската агресия в Украйна показва, че има още работа за вършене с цел укрепване европейското единство, посочва ДПА.

"В Европа и отвъд нея, където хората искат сами да определят своята собствена съдба, те трябва да се ръководят от уроците от Берлин. Стените и потисническите режими могат да продължат известно време, но накрая те не успяват да възпрат жаждата за свобода и човешко достойнство, които горят във всяко човешко сърце", посочи Обама, цитиран от ДПА.

Дата на публикация: 9 ноември, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: от се На За този Ден една им Години Края когато хиляди германия Миг Стената Неделя 25 западна република Онзи Събарят Страната отбелязва граждани мнозина навършват паметен тогавашната Германската демократична (ГДР) струпват разделяща две.

Показване на още