100 години от избухването на Първата световна

Конфликтът избухва на днешната дата през 1914 г. - десетки милиони загиват на бойното поле

Днес се навършват 100 години от избухването на Първата световна война. Конфликтът отнема живота на близо 20 млн. души.

Първата световна война остава в историята като една от най-кръвопролитните. Повод за започването й е атентатът в Сараево на 28 юни 1914 г. Тогава сърбинът Гаврило Принцип убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Месец след нападението Австро-Унгария обявява война на Сърбия. Русия на свой ред застава на страната на Белград и обявява война на Австро-Унгария.

Конфликтът продължава четири години. В него участват повечето Велики сили, обединени в две коалиции. Едната е Антантата, състояща се от Сърбия, Русия, Франция и Великобритания. Те воюват срещу Централните сили – Австро-Унгария, Германия, Османската империя и България. Мобилизирани са над 70 млн. войници.

Боевете започват с германско настъпление в Белгия, Люксембург и Франция. Австро-Унгария атакува Сърбия, а Русия напада Прусия. След като германското настъпление към Париж е спряно, на Западния фронт се води продължителна окопна война.

На Източния фронт руската армия напредва успешно срещу австро-унгарците, но е отблъсната от германските войски. Нови фронтове се откриват с влизането във войната на Османската империя, България, Италия и Румъния. През 1917 г. Москва и Букурещ са принудени да излязат от войната.

Опитът за решително германско настъпление на Западния фронт е спряно след намесата на САЩ. През 1918 г. Централните сили капитулират една по една. На 11 ноември е подписано Компиенското примирие, което слага край на войната.

Дата на публикация: 28 юли, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: от На 100 Първата Години Световна избухването

Показване на още