Мистериозен кратер в Ямалска област – природен феномен

Учени посетиха мястото и не успяха да скрият учудването си

Руски учени посетиха мистериозния кратер, който се появи в Ямалска област. Сензационното видео, показващо огромна кухина в далечния Север, се превърна в истинска сензация в социалните мрежа. Оригиналният клип на мистериозния кратер беше заснет от хеликоптер. Този път специалистите от Руската академия на науките разгледаха по-отблизо зашеметяващия природен феномен и не скриха учудването си.

"За първи път виждам такъв вътрешен дренаж като този. Това е звук от бързо стичаща се вода по стените", заяви специалистът Марина Либман. Размерът на кратера е наистина необичаен – диаметърът на отвора е 40 м. Хлъзгавата почва и мрежата от потоци не позволиха на учените да се приближат до самия ръб на бездната.

Силата образувала този феномен засега остава мистерия. Все пак специалистите са на мнение, че причината за образуване на дупката се крие в земните недра.

"Очевидно е, че това е част от материала, който е бил изхвърлен от вътрешността на земята и пръснат из тази обширна област. Не мисля, че е имало взрив, защото това би означавало, високи температури. Тук няма нищо такова. Разбира се, можем да предположим нещо фантастично като горящ метеорит паднал от небето, който да образува кратера. Но когато пада метеорит има признаци за висока температура", обяснява още Липман.

Засега единодушно мнение за произхода на кратера все още няма.

Дата на публикация: 21 юли, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: феномен Природен област мистериозен кратер Ямалска

Показване на още