Тъмната страна на гурбета 05.07.2014

Съвети от първа ръка затова как можете да си спестите измами и нарушаване на основни права

В разгара на летния сезон, хиляди напускат родината в търсене на по-добро заплащане в чужбина. Примамени от обещания за благоприятни условия на труд, нашенци често стават жертва на трудова експлоатация. Какви са рисковете и как да се предпазим от злоупотреби?

Преди три години нашия герой заминава за Съединените щати, за да продава книги от врата на врата. Крие лицето си, защото не иска родителите му да знаят какво е преживял. Обещани са му гъвкаво работно време и добро заплащане.

Впоследствие, като отидохме там, се оказа, че отиват на работа в 6 ч. и до 9 мениджърът не им даваше ключа да се приберем. Отказвайки се от безумните условия, той изпада в пълна безизходица. Остава бездомен за два месеца, спи по приюти и взима пари от близки в България, за да може да започна работа.

Потърпевшият е направил основни грешки още преди да замине - не подписва трудов договор и дава голяма сума пари предварително.

Много често част от измамите стават по следния начин, на хората в България се казва, че това е трудов договор, а всъщност им се дава документ за командировка. Естествено на края на месеца жертвите научават, че получават много по-малко пари от първоначално уговореното.

В повечето от случаите хората стават жертва на трудова експлоатация заради липса на информация. От агенцията по заетостта съветват да проверяваме както мястото, на което отиваме, така и дали фирмата посредник е лицензирана.

Нe бива да се доверявате на обяви, които съдържат само телефонен номер или имейл - това е първият сигнал, че вероятно става въпрос за измама или трудовата експлоатация. Често срещана грешка е също предварителното заплащане на суми, транспортни разходил, легализация на документи.

Строителството, селското стопанство и преработващата промишленост са традиционните сектори, в които най-често се нарушават правата на работниците в чужбина. Германия е държавата, за която има подадени най-много сигнали за нарушени права в главната инспекция по труда. След нея се нареждат Белгия и Франция.

Дата на публикация: 5 юли, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: На страна тъмната гурбета 05.07.2014

Показване на още