“Левски” на 100 години

Независимо от кризата, в която се намира отборът, феновете показаха любовта си към клуба и организираха със собствени сили тържествата. Гвоздеят е тази вечер (23 май) от 21:45 на Националния стадион Васил Левски, където ще се играе мачът с “Лацио”, на който “Левски” ще излезе с два различни екипа.

Защо Левски е наричан “отбора на народа”, вижте във видеото от Ники Ибришимов, който е в зала Универсиада.

Историята на 100 години в победни голове и незабравими мигове

Приказката за “Левски” започва на 24-и май 1914 година. В местността Могилката ученици от втора мъжка гимназия решават да сбъдната мечтата си за свой футболен отбор. През 30-те и 40-те години на ХХ век идват първите успехи – “Левски” става 6 пъти шампион. Славни мигове в историята на тима пише Георги Аспарухов – най-ярката звезда на българския футболен небосклон. С играта си Гунди завладява публиката у нас и по света, а поколенията завинаги ще помянт гола му срещу Англия на Уембли. Катастрофата, в която загиват двете легенди на Сините Аспарухов и Котков през 1971 година, потапя в тъга цяла България.

Погребението се превръща в истинско изпитание за тогавашната власт, а доказателство, че Гунди е най-яркият символ на отбора, са цветята на гроба му, които никога не увяхват. Нова златна страница за “Левски” отгръща Павел Панов – героят за Сините в паметните мачове срещу Аякс и Барселона. 80-те години раждат нови “сини” легенди – Наско Сираков, Борислав Михайлов и Божидар Искренов.

През 85-а за “Левски” настъпва преломен момент – след драматичен мач с ЦСКА с малко спортни и много политически мотиви отборът е разформирован и прекръстен на “Витоша”. През 90-те отборът на народа печели три поредни шампионски титла. Най-успешна през новия век за Сините е 2006-а година – 1/4 финал в Лига Европа и първото и единствено българско участие в групите на ШЛ. Днес след 5 сезона без трофей привържениците на “Левски” ще посрещнат 100 годишния юбилей на клуба с надежда и вяра в по-доброто бъдеще.

Историята на химна на клуба

Песни за “Левски” днес могат да бъдат чути в цяла София. В това се уверихме, докато чакахме пред Националното радио композитора на химна на Сините Стефан Димитров.

Мощна агитка от фенове беше тръгнала към националния стадион, съпровождана от не по-малко мощна група полицаи. Човек трудно остава безразличен пред еуфорията.
Подвластни на синята емоция, преди 15 години Стефан Димитров и текстописецът Александър Петров създават химна на “Левски”.

Дата на публикация: 23 май, 2014
Категория: Спорт
Ключови думи: На 100 Години “Левски”

Показване на още