Искат оставката на Ердоган заради трагедията в Сома 15.05.2014

Полицията в Турция отново извади водните оръдия срещу демонстрантите

Турската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти в Анкара и Истанбул, които поискаха оставката на правителството след най-тежкия инцидент в мина в страната. Жертвите на експлозията вече са 274. Турските синдикати обявиха еднодневна стачка. От днес започва и тридневният траур.

"Оставка на правителството" скандираха демонстрантите преди полицията да ги разпръсне. Към тях полетяха гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия. Около 4000 души се събраха на протест в турската столица. Хиляди хора, предимно членове на леви синдикати, излязоха и по улиците на Истанбул.
Турските синдикати обявиха стачка, с мотива, че неотдавнашната приватизация на минния сектор е направила условията на труд по-опасни. Мината в Сома е била приватизирана през 2005 г. Хората са призовани да облекат черни дрехи и да стигнат до Министерството на труда.

363-има от над 700 миньори, намиращи се под земята, бяха спасени в часовете след експлозията. Спасителите все още отчаяно се опитват да достигнат до десетките затрупани в мината, където продължава да гори пожар. Надеждите обаче за намиране на оцелели намаляват с всяка минута.

Бедствието предизвика гневни протести и в Сома, където хората ритаха колата на премиера Реджеп Ердоган и поискаха оставката му. Трагедията ще е тест за репутацията на Ердоган, който стана обект на гневни критики и в социалните мрежи. Предишното турско правителство загуби изборите след една друга трагедия - земетресението през 1999 г.

Дата на публикация: 15 май, 2014
Категория: Новини
Ключови думи: На заради искат Трагедията оставката ердоган Сома 15.05.2014

Показване на още