Страховита МОЩ: 11 катастрофални ЦУНАМИТА, които РАЗТЪРСИХА света

Една от стихиите на планетата земя, които могат да ни сполетят през хубав и слънчев ден е цунами. Тези огромни вълни са възпети от японския фолклор и култура и до ден днешен представляват опасност за много крайбрежни градове.

✅ Виж ЯКИ оферти на Озон тук: http://ozone.bg/clash
🇧🇬 Поръчай "50 Невероятни МЕСТА в България" тук: https://bit.ly/50bg

Ще се радвам да ме подкрепите като станете член на канала. ❤️ Може да си пазарувате и с моя линк за Озон, така също подкрепяте развитието на канала The Clashers! 😀 Ако пък си падате по пътуванията може да разгледате и последната ми книга за България! 🎁 Иначе другите ми творения са тук:

📚 Поръчай "50 Невероятни ЗАГАДКИ" тук: https://bit.ly/50zagadki
📘 Поръчай "Топ мистериите на ВСЕЛЕНАТА" тук: https://bit.ly/topvselena
📙 Поръчай "Топ мистериите на СВЕТА" тук: https://bit.ly/topsvqt
📗 Поръчай "Топ мистериите на БЪЛГАРИЯ" тук: https://bit.ly/topbulgaria

Ние имаме граница с едно сравнително малко море, където #цунами не е възможно. По света обаче има голям #океан , в който могат да се зараждат огромни #вълни , някои от които десетки метри височина. Днес съм ви събрал най-интересните случаи на вълни цунами в историята, които разтърсиха света. Тази стихия не само причинява огромни щети по #финанси , но и коства доста животи. За щастие технологията е напреднала и вече може да даде някакво предупреждение за идващата опасност. Събрал съм ви #факти свързани с #наука и #знание , от които да научите най-интересните неща за #цунамит и да знаете как да се предпазите в някои случаи.

👉 Станете член на канала ето тук:
https://www.youtube.com/channel/UCJ40ytnFrzko0B1Kqb5AvdQ/join

Цунамитата имат колосална #energy , получена от разместването на земните пластове,. Те използват само една малка част от нея в пътуването си, въпреки, че достигат скорости от около 700 км/ч. В #theclashers постоянно може да научавате интереси #facts свързани със #science и да обогатявате своя #knwoledge за света. Определено #tsunami причинява някои #finance проблеми на държавите, но много по-тежки са щетите измерени в човешки животи.

Цунамитата са сред най-мощните и унищожителни природни явления на Земята. Те се причиняват от подводни земетресения, вулканични изригвания или свлачища, които внезапно изместват големи обеми вода. Видеото ще ви предостави детайлна информация за най-големите цунамита, които са оставили незаличими следи в човешката история.

Цунамитата могат да достигнат височини над 30 метра и да пътуват със скорости до 800 км/ч. Те имат разрушителна сила, способна да унищожи цели крайбрежни градове. В това видео ще разгледаме механиката на възникването на цунамитата и как науката помага да се предвидят и смекчат последиците им. Научните изследвания показват, че цунамитата са свързани с тектоничните процеси на Земята. Повечето от тях възникват в зоните на субдукция, където една тектонска плоча се движи под друга. Когато напрежението между плочите достигне критична точка, се освобождава огромна енергия, която предизвиква земетресение и последващо цунами.

Дата на публикация: 15 юни, 2024
Категория: Друго

Показване на още

Коментарите под този видео клип са забранени.