ТРЕТИ МАРТ - Честит 3 март, Българи

България отбелязва своя национален празник. Днес се навършват 135 години от Руско-турската война и възстановяването на българската държавност.

Празникът ще бъде честван с различни прояви в цялата страна.

В патриаршеския храм "Св. Александър Невски" беше отслужена литургия. Патриарх Неофит взе молитвено участие в литургията и отслужи панихида и молебен за Освобождението на България.

От 11.00 започва церемонията по издигането на националното знаме и полагането на венци пред Паметника на Незнайния воин. Час по-късно пред президентството ще се извърши празнична смяна на караула. По същото време ще започне концерт с участието на Гвардейски представителен духов оркестър и Софийската филхармония в зала "България".

Тържествено честване на празника ще има и от 11.30 ч. пред паметника на българския опълченец в столицата, организирано от Столична община.

По-късно през деня, от 18:30 на пл. "Народно събрание" започва тържествената заря-проверка. На тържествата ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Нaродното събрание Цецка Цачева, министри, кметът на София Йорданка Фандъкова и народни представители. Бригаден генерал Красимир Кънев ще командва зарята. Той е заместник-командир на Сухопътните войски.

Пусни видео
Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват и в честванията на Националния празник на връх Шипка и в градовете Плевен, Казанлък, Смолян, Русе, Благоевград и Горна Оряховица.

Дата на публикация: 3 март, 2013
Категория: Друго
Ключови думи: Българи трети Честит Март

Показване на още