2 февруари отбелязваме Световния ден на влажните зони - (World Wetlands Day) 2013

2 февруари отбелязваме Световния ден на влажните зони - (World Wetlands Day) 2013
"Влажните зони съхраняват водата" е мотото на Световния ден на влажните зони тази година. Този набиращ популярност природозащитен празник се отбелязва всяка година на 2 февруари от държавите, ратифицирали Рамсарската Конвенция, съобщиха от WWF.

До момента Конвенцията е подписана от 163 страни, които са признали необходимостта влажните зони да бъдат приоритетно опазвани като жизненоважен компонент на околната среда.
Целият живот на планетата Земя зависи от водата. Обявявайки 2013 г. за Международна година на сътрудничеството за опазване на водата, Генералната асамблея на Обединените нации призна, че водата е от ключово значение за устойчивото развитие, за здравето и благополучието на хората. Това разбиране за значението и величието на водата не е ново за човечеството. Великият творец и изобретател на епохата на Ренесанса - Леонардо да Винчи казва: "Водата е движещата сила на цялата природа".
Влажните зони - реки, езера, блата, мочурища, торфища, мочурни и заливни гори - са един от ключовите компоненти в кръговрата на водата. Ето защо, всяка година на 2 февруари хиляди хора в цял свят търсят начин да популяризират необходимостта от незабавно спиране не деградацията и унищожаването на естествените водни природни територии. Световният ден на влажните зони е своеобразна трибуна, чрез която могат да бъдат представени възможните алтернативи на преексплоатацията и унищожаването водните екосистеми, като ключов компонент на глобалната екосистема. Тази година акцент на събитията по случай 2 февруари ще бъде връзката между управлението на водите и съществуването на влажните зони. Ударение ще бъде поставено и върху естествената функция на влажните зони да съхраняват и пречистват водата.

В България 2 февруари ще бъде отбелязан традиционно от неправителствени организации, природонаучни музеи, дирекции на природните паркове, регионални инспекции по околната среда, басейнови дирекции, преподаватели и ученици, граждански групи от ентусиасти и природолюбители.

Дата на публикация: 2 февруари, 2013
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: На Ден 2013 Февруари (world Световния Day) отбелязваме влажните зони Wetlands

Показване на още