Програма за ранно откриване на рак на дебелото черво в България 2023 г.

Програма за ранно откриване на рак на дебелото черво в България 2023 г.

България няма национална програма за ранно откриване на рак на дебелото черво. Заради слабия интерес към задължителните профилактични прегледи и липсата на програми за превенция много от пациентите разбират късно за болестта. Ракът на дебелото черво е сред най-смъртоносните онкологични заболявания, но открит на време е лечим.

Преди около месец Ива Кирилова посещава личния си лекар, заради проблеми със стомаха. Притеснила се, защото майка й е имала рак на дебелото черво.

"Тя не е отишла навреме. Със съвсем различни оплаквания, със съвсем различна процедура е открит и ракът на дебелото черво. Всъщност тя отива за гинекологична процедура", обясни Ива Кирилова.

Жената успява да пребори болестта. Заради болките в стомаха и фамилната обремененост личният лекар на Ива я насочва към гастроентерлог.

"Направиха ми колоноскопия. При процедурата се отстраниха два полипа. Единият, от които след хистология се оказа, че е с потенциал за развитие към по-лоша диагноза. За което съм страшно благодарна, че дойдох на време", Ива Кирилова.

В болница "Лозенец" разработват програма за ранно откриване на рак на дебелото черво. За година по нея са прегледани над хиляда и четиристотин уши.

"При над 400 от тях точно 1/3 открихме обезпокоителни промени. Това са полипи със злокачествен потецниал, които впоследствие бяха отстранени и на тези над 400 души ние дефакто им спестихме тази диагноза в бъдеще", каза д-р Герасим Темелков - началник на клиниката по гастроентероглия в УМБАЛ "Лозенец".

Идеята на доктор Темелков е тези хора да бъдат проследени и в бъдеше. Така правели в Германия, където той е работил 10 години. И е видял реалните ползи от програмата за ранно откриване на рак на дебелото черво.

"Тук говорим не просто за спасени човешки животи. Тук говорим за купища спестени пари! Тъй като оперативната терапия, химиотерапиите струват в десетки, стотици хиялди пъти повече, отколкото скрининга", каза д-р Герасим Темелков - началник на клиниката по гастроентероглия в УМБАЛ "Лозенец".

От здравното министерство обясниха, безплатни прегледи и изследвания за рак на дебелото черво се правят ежегодно в различни области, в рамките на програмата за превенция на незаразните хронични болести.

"Тази година фокусът ни е насочен към област Враца. Средствата, които са предвидени са в размер на 11 000 лева и ще бъдат достатъчни за провеждане на приблизително 260 прегледа", поясни Илия Тасев - директор "Опазване на общественото здраве и здравен контрол", Министерство на здравеопазването.

До момента по програмата са прегледани около 90 души. Другата възможност за ранно откриване на рак на дебелото черво, е чрез задължителните профилактични прегледи, обясниха от здравното министерство.

Дата на публикация: 8 октомври, 2023
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: България На За г. програма Рак откриване Дебелото ранно 2023 черво

Показване на още