Красиво пръстеновидно слънчево затъмнение с Метеорният поток Дракониди 14 октомври 2023 г.

Метеорният поток Дракониди може да се наблюдава в края на седмицата
A Rare 'Ring of Fire' Solar Eclipse is Coming! Here's How To View It...Едно от първите явления, които привличат вниманието на любителите астрономи в началото на октомври, е метеорният поток Дракониди. Той е активен в дните от 6 до 10 октомври тази година.

Максимумът на Дракониди за 2023 г. ще бъде на 9 октомври около 10.00 ч. българско време.
Желаещите да наблюдават явлението, да изберат последните часове на нощта на 8 срещу 9 октомври, съветва Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски". Това е най-близкото време на тъмнина от денонощието, а за нашите географски дължини максимумът на метеорния поток е през деня. Наблюдения ще са възможни до около 6.15 ч. сутринта на 9 октомври.

Обичайната активност на Дракониди по време на максимума е около 5 - 10 бавни оранжеви метеора за час. Цветът на метеорите е свързан със сравнително ниската им температура благодарение на ниската скорост при навлизането им в земната атмосфера - около 21 км/ч.
На 14 октомври ще бъде третото за тази година затъмнение - пръстеновидно слънчево. То ще бъде видимо като частично от Северна Америка, Централна и Южна Америка. Пръстеновидно затъмнение ще се наблюдава от западната част на САЩ, Централна Америка, Колумбия и Бразилия. От България явлението няма да може да се види.

Дата на публикация: 6 октомври, 2023
Субтитри от: smiles
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: to Is се На of ДА it седмицата може How Края View Eclipse Rare Solar Наблюдава Поток метеорният Here's coming! Дракониди 'Ring Fire'

Показване на още