Атлас - Есенни цветя Аtlas Esenni cvetq

Атлас е българска рок група, създадена през 1985 г. в София като трио от Петър Писарски, Бойко Трифонов и Силвия Райновска, което изпълнява кънтри музика. Много скоро след началото към "Атлас" се присъединяват Петър Даскалов,Румен Александров и Енил Енчев. Те организират първия кънтри клуб в София в Младежкия дом до кино "Петър Берон", но след едно предаване по радио "Свободна Европа" са принудени да преустановят сбирките.

След това "Атлас" се ориентира към актуалния по това време "ню уейв". От тогава са едни от най-големите ѝ хитове и до днес - "Есен", "Песен за истината", Лунапарк". Началото на 90-те години са и най-успешни за "Атлас". Вокалът Бойко напуска, заменен е от Дони, а като пианист постъпва Петър Попов, който скоро след това ще напише музиката на песента "Кукла" по текст на Димитър Воев. Тя стои цели 64 седмици в класацията Топ 20 на БНР, а "Атлас" е обявена за Група на годината последователно за 1991 и 1992 г. Издаден е едноименен албум, а песента е излъчена и по VOA EUROPE. Следват още хитове "Играта свърши" и "Сляпо момиче".

През 1993 г. Дони започва проекта с Момчил, а за вокал на "Атлас" е поканен Георги Сидеров, от тогава са "Не се предавай" и "Спи своя сън". В следващите години "Атлас" има много силно клубно присъствие, редувано с работа в Европа. Следват още големи хитове "Как да стана честен милионер", "Ден след ден". През пролетта на 2000 година Пепи Писарски записа с "Атлас" песента "Купонът няма край".
appropriate..Hypnotic, transcendent, eerie, jubilant beautiful

Дата на публикация: 16 септември, 2023
Категория: Музика

Показване на още