Ледниците на България (и Балканите) – доказателства за климатични промени, с доц. Емил Гачев

Топенето на ледниците е едно от най-очевидните и тревожни доказателства за климатични промени, причинени от човешка дейност. Световният климат се променя с безпрецедентна скорост, а България не е изключение.

Ледниците играят решаваща роля в регулирането на климата на Земята, а бързото им изчезване допринася за повишаване на морското равнище, загуба на сладководни ресурси и увеличаване честотата на екстремни метеорологични събития. В този епизод ще разберем за последствията от топенето на ледниците, както и други очевидни доказателства за глобално затопляне и как то застрашава живота ни, противно на някои широко разпространени измамни вярвания.

Емил Гачев е доцент в катедра География, екология и опазване на околната среда към Природо-математическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Работи в департамент „География“ към НИГГГ-БАН. Докторска степен (специалност Ландшафтознание) получава през 2005 г. от ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“. Оттогава се занимава с научно-изследователска работа в сферите на геоморфологията (ледников и криогенен релеф), хидрологията (изследвания на планински езера), глациологията (съвременни ледникови микроформи) и климатичните промени в планините на България и Балканския полуостров. Преподавател по хидрология, геология (ЮЗУ) и ландшафтна екология (УАСГ).

Отново имаме епизод с експерт, от когото натрупахме много нови знания. Гледайте на всяка цена и споделете с приятели, особено тези от тях, попаднали в капана на политическата поляризация за очевидни факти.

Този епизод достига до вас, благодарение на Климатека - отворена платформа за знание, която има за цел да направи науката за климата достъпна за всички.

Подкрепете ни в Patrеon за повече истина и факти в българското интернет пространство. Освен това ще получите членство в първата българска тайна интелектуална общност и редица неподозирани бонуси: https://patreon/fibrocast

Гледайте някои от най-популярните ни видеоклипове и епизоди:
1. Истината за Грета Тунберг
2. Любомир Жечев за Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ | еп. 95
3. Конспирациите, които не искат да знаете | еп. 36
4. Умрях от 5G
5. Хранене и диети с доц. Теодора Дърленска | еп. 93
6. Мъци - маркетинг и инфлуенсърство | еп. 38
7. Комунизмът в България с проф. Вили Лилков | еп. 96
8. Русия, СССР и комунизъм с проф. Евелина Келбечева | еп. 106
9. Кирил Петков срещу Бойко Борисов, Продължаваме промяната срещу ГЕРБ | еп. 104
10. The Clashers - Топ 10 глупости

Дата на публикация: 25 март, 2023
Категория: Друго

Показване на още