Кой е Марио Молина с Google !? Mario Molina Biography and What did He do Career and Contributions to Science

80 години от рождението на Марио Молина. Днешната драскулка е в чест на мексиканския химик Марио Молина, който помага за откритието, че хлорофлуоровъглеводородите (CFC) могат да унищожават озоновия слой на Земята, както и на съществуването на озоновата дупка над Антарктида. Марио Молина е мексикански учен, роден в Мексико Сити през 1943 г. Получава образованието си в родната си страна, а по-късно в Германия и САЩ. Считан за универсален мексиканец, той е получил световно научно признание, което го кара да си сътрудничи в институции и проекти по света, както и да бъде съветник на изпълнителните кабинети по въпросите на климата..
Приносът на Марио Молина се открои като една от най-големите референции по отношение на опазването на околната среда. Той е известен главно с работата си, свързана с влошаването на озоновия слой поради промишлени газове, известни като хлорфлуорвъглеводороди (CFCs). Тези проучвания и длъжности му дадоха Нобелова награда за химия през 1995 година.
Днес Марио Молина е член на множество национални академии на науките; той е професор и гост на изтъкнати университети по света; Той има голяма подкрепа за проекти и научни изследвания, както и писмена работа от голямо значение. Председател и работи от изследователски център, наречен на негово име.

индекс

1 Биография
1.1 Проучвания
1.2 Rowland и озоновия слой
1.3 Защита на теорията
1.4 Протокол в Монреал
1.5 Изследователска работа и признаване
1.6 Новини
2 вноски
2.1 CFC и неговото въздействие върху озоновия слой
2.2 Свойства на атома
2.3 Функционални договори
2.4 Качество на въздуха в градовете
2.5 Изменение на климата
2.6 Център Марио Молина
2.7 Научни публикации
2.8 Обществен и политически образ
3 Награди
4 Препратки

биография

Марио Молина е роден в Мексико Сити, Мексико, на 19 март 1943 г. Баща му е Роберто Молина Паскуел, който е дипломат и специалист по право; а майка й е Леонор Хенрикес Вердуго.

Като дете Марио доказа, че е привлечен от науката. Когато е бил малък, той наблюдава протозоен през микроскоп с играчки, който го възхищава чудесно.

Толкова много го интересуваше науката, че дори превръщаше банята в къщата му в малка лаборатория, където обичаше да прекарва часове.
проучвания

Семейството на Марио Молина по традиция е било, че членовете му отиват да учат в Швейцария; Когато Марио навърши единадесет години, беше време той да учи в чужбина.

Молина вече беше решил да се посвети на научни изследвания в областта на химията, която той избра да се посвети на свиренето на цигулка по професионален начин, дейност, която той също харесва много..

Той се завръща в Мексико след един сезон в Европа, а през 1960 г. се обучава в химическото инженерство в Националния автономен университет на Мексико, по-специално в Химическия факултет. Завършва следването си през 1965 г. и след това пътува до Германия, за да продължи обучението си, там учи следдипломна квалификация в Университета на Фрайбург..

След обучението си в Германия, Марио Молина се завръща в Мексико, където работи като асистент в Националния автономен университет в Мексико, неговата алма матер, и създава първия специалист по химическо инженерство в цяла Мексико..

След това, през 1968 г., той пътува до Съединените щати и учи в Университета на Калифорния, намиращ се в Бъркли. В този дом на обучението е придобил докторска степен по физика и химия през 1972 година.
Роуланд и озоновия слой

Докато бил в Калифорния, той се срещнал с Франк Шерууд Роуланд, учен и професор, първоначално от Съединените щати, който също получил Нобелова награда през 1995 г. в резултат на изследванията си върху озоновия слой и неговото влошаване..

По това време Молина бе призната за изследовател, фокусирана най-вече върху екологичния проблем.

Молина фокусира усилията си върху повишаване на знанията за стратосферата и е един от първите учени, които признават колко опасни могат да бъдат хлорофлуоровъглеродите (присъстващи в хладилни агенти, аерозоли и други елементи на ежедневната употреба) за озоновия слой..

Молина и Роуланд са работили в няколко случая, особено в изследвания, свързани с свойствата на атома в химичната област, прилагани специално за радиоактивността..

Освен това от 1974 г. тези двама учени обявиха, че озоновият слой показва по-тънка повърхност в района на Антарктика.

И двамата посочиха, че употребата на продукти, съдържащи хлорофлуоровъглероди, използвани от хората от около 1940 г., силно засяга озоновия слой на стратосферно ниво, влошавайки го и го прави безполезен..

По това време предупрежденията, направени от Молина и Роуланд, не бяха взети предвид, дори бяха счетени за прекомерни.
Защита на теорията

Подходът, който Марио Молина направи с Шерууд Роуланд, беше много деликатен, като се има предвид, че те установиха, че много ежедневни продукти, произведени от големи и мощни индустрии, са причинили сериозни щети на планетата..

Това означаваше, че и Молина, и Роуланд трябваше да се справят с една индустрия със сила, която се чувстваше атакувана. По време на този процес Молина се посвещаваше на съветването на частни и обществени институции във връзка с този въпрос и в много случаи трябваше да се сблъска с представители на политическата и икономическа сфера на правителството..

В крайна сметка работата му се отплати, тъй като производителите на продукти с хлорофлуоровъглерод признаха, че всъщност този елемент е вреден за озоновия слой.
Протокол в Монреал

През 1987 г. бяха наблюдавани плодовете на цялата работа, извършена от Марио Молина във връзка със защитата на неговата теория, изложена във връзка с Франк Роуланд..

През тази година започна преговорите по Монреалския протокол, чрез които се насърчава намаляването на потреблението на вещества, за които е доказано, че са вредни за озоновия слой..

Този протокол е в сила от 1989 г., годината, в която е станал официален, и се изчислява, че през 2050 г. е възможно озоновия слой да се възстанови. Създаването на този протокол е резултат от работата на няколко учени, включително Марио Молина.
Изследователска работа и признания

Молина продължи своята екологична работа в областта на химичното инженерство. Този учен работил в лабораторията за реактивни двигатели към Калифорнийския технологичен институт в Съединените щати.

През 1989 г. той започва да работи като изследовател и професор в катедрата по атмосферни, планетарни и земни науки, към Масачузетския технологичен институт, също в САЩ. В този контекст, като е свързан с този институт, Марио Молина е получил американско гражданство.

През 1994 г. Марио Молина получава признанието на президента на САЩ Бил Клинтън, който предлага да се присъедини към президентския консултативен комитет, в който участват само 18 учени, които анализират научни и технологични аспекти..

През 1995 г. Марио Молина получава Нобелова награда за химия за своите изследвания, свързани с озоновия слой, в областта на атмосферната химия. Тази награда е получена заедно с неговия колега Франк Роуланд.
настояще

Днес Марио Молина продължава да работи в областта на химичното инженерство с фокус върху околната среда.

През юни 2018 г. Molina се произнесе по важността на спазването на Парижкото споразумение, чиято цел е да регулира емисиите на газове, които генерират парниковия ефект. Молина заяви, че ако това споразумение не бъде изпълнено, последиците за околната среда могат да бъдат много сериозни.
Вноските
CFC и неговото въздействие върху озоновия слой

През 1974 г. Марио Молина работи с учения Ф.С. Роуланд, както и цял изследователски екип, в някои прогнози за разреждането на озоновия слой, които те класифицират като следствие от емисиите на газове, произхождащи от промишленото и вътрешното ниво: хлорфлуорвъглеводородите.

Тези газове обикновено се отделят като отпадъци от промишлени охлаждащи процеси и чрез аерозолни продукти и имат капацитет да останат в атмосферата до 100 години..

Работата на Молина даде важен тласък на нациите да започнат да работят заедно и да противодействат на атмосферното замърсяване.
Свойства на атома

Преди да се съсредоточи върху влиянието на CFC в атмосферата и по време на неговите години на обучение в Съединените щати, Mario Molina е бил част от катедрата на университета в Бъркли, под ръководството на един от пионерите в развитието на молекулярните структури..

Тук той започва работата си заедно с Ф.С. Роуланд, който ще е съавтор на най-представителната му работа, се фокусира върху разбирането на химичните свойства на атома в радиоактивните процеси.

Този първи подход към молекулните компоненти доведе до интерес на Молина към инертни химически частици в атмосферата.
Функционални трактати

Позицията, приета от Молина пред лицето на замърсяването на въздуха след публикуването на откритията му, накара компаниите да предприемат мерки за намаляване на техните замърсяващи емисии.

Твърди се, че влиянието на работата на Молина го накара да присъства в споразуменията, довели до създаването на Монреалския протокол през 1994 г .; един от най-ефективните международни договори при прилагането на неговите насоки.
Качество на въздуха в градовете
Първата му книга, Качество на въздуха в мегаполиса на Мексико: цялостен подход, публикувана през 2005 г. заедно с Луиза Молина, включва в своите страници приносите на повече от сто експерти и специалисти в областта на науката, от гледна точка на техните съображения относно качеството на въздуха в градовете.

Дата на публикация: 19 март, 2023
Субтитри от: smiles
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: to What and Кой do Mario Did He science Марио Molina Career Biography Молина!? Contributions

Показване на още