Най-опасните пътища до училище | MONGOLIA |

Ледът, покриващ реката, е коварен и постоянно променящ се вид. Въпреки това Тугулдур трябва да намери подходяща точка, където да пресече реката. 10-годишното номадско момче язди коня си само на училище и всеки път трябва да пресече замръзналата река Тункхел в северната част на Монголия. Учебният му ден започва следобед. Тъй като слънцето е размекнало леда на някои части от повърхността на реката, той не може да се довери на леда навсякъде. Едно грешно решение и конят му можеше да се подхлъзне на леда - с него по гръб - или да пробие в студената вода отдолу. Дори и да остане невредим в такава ситуация, малкият Тугулдур няма да успее сам да се качи на седлото на коня.
За номадското монголско момиче Делгерцецег пътят до училище е също толкова труден. 12-годишната тръгва рано на училище, когато термометърът в дома й показва -30 градуса по Целзий. Баща й я доставя в селото на лунна светлина, през дълбоки коловози и хлъзгави снежни склонове. Поради възможността от подхлъзване по леда и очевидните опасности, свързани с това, полицията забрани използването на мотоциклети в селата през зимните месеци. Бащата на Делгерцесег обаче няма друг избор - той няма пари за по-безопасна кола.
Общото между тези две номадски деца е нетърпеливото им очакване за топлата и незаледена пролет, въпреки че трябва да преодолеят трудностите на този училищен маршрут ден преди традиционната монголска Нова година.

Дата на публикация: 26 декември, 2022
Категория: История и нации
Ключови думи: free до Училище пътища documentary Най-опасните

Показване на още