Лекарският съюз и НЗОК Здравната каса подписаха анекс за цените на клиничните пътеки

Лекарският съюз и НЗОК Здравната каса подписаха анекс за цените на клиничните пътеки . След повече от три часа разговори, в присъствието на служебния здравен министър, Лекарският съюз и Здравната каса подписаха анекса към Националния рамков договор. Той предвижда увеличение на цените на клиничните пътеки с 8% от 1 септември и на цените за изследвания с 18%.
"За мен днес е един щастлив ден, че успяхме да се обединим и да постигнем нещо, което е прозрачно и полезно за лечебните заведения и лекарите. Това винаги ни е била целта. Първо - да се действа прозрачно, второ - парите да се разпределят по-най справедливия начин", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.
Парите за увеличение на клиничните пътеки и изследванията идват от преразпределение на икономиите в бюджета на Здравната каса. Това е второто увеличение на цените на клиничните пътеки за тази година. През пролетта те бяха повишени с 25%.
"За следващата година се получава увеличение с 33% реално", коментира министър Меджидиев.
Разпределението на икономиите в бюджета на Здравната каса предизвика напрежение между Лекарския съюз, управителя на фонда и шефа на Надзорния съвет на касата. Медиците дори поискаха оставките на Петко Салчев и Александър Златанов и заявиха, че излизат от преговорите със Здравната каса.

Дата на публикация: 23 ноември, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: На За пътеки съюз Цените каса НЗОК здравната подписаха Лекарският анекс клиничните

Показване на още