11 ноември Почитаме Чудотворец св. Мина! Честит имен ден на Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория

11 ноември Почитаме Чудотворец св. Мина! Честит имен ден на Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория! 11 ноември имен ден имат Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо. 11 ноември Почитаме Чудотворец Свети Мина - покровител на сираците и бездомните! Житие на Св Мина! 11 ноември Почитаме Чудотворец Свети Мина - покровител на сираците и бездомните! Житие на Св Мина! На 11 ноември православната църква почита свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. На този ден се почитат и светците мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.
Имен ден празнуват всички с имената: Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.почитаме паметта на свети Мина, който е пазител на семейството. Името на светията означава "месечина, луна"
11 Ноември - св. Мина
На този ден имен ден празнуват: Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория
На 11 ноември, почитаме свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.
Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните.
Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан.
Информация за св. Мина
В този ден православната черква почита паметта на св. мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий.
От 11 ноември започват "Вълчите празници".
Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи.
Според поверията страховитата Марта започвала да върлува от 11 ноември. След тази дата хората избягвали да излизат по късна доба.
В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по тъмно и да се срещат с любимите си след залеза на слънцето.
По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Дата на публикация: 10 ноември, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: Виктор 11 На Ден Виктория минка св. Честит ноември Мина имен чудотворец Минкo Минчо почитаме Мина!

Показване на още