Честит Архангел Михаил! Днес е Архангеловден 8.11.2022

Честит Архангел Михаил! Днес е Архангеловден 8.11.2022 .Архангеловден 8.11.2022 г. - Архангел Михаил - Videoclip.bg - На 8 ноември се чества православния празник Архангеловден. На този празник,празнуват хората с име: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Раделина, Радостин, Радивой, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.Михаил (иврит: מיכאל, Micha'el или Mîkhā’ēl; гръцки: Μιχαήλ; латински: Michael или Míchaël; арабски: ميخائيل) е главният архангел, главният пазител на Рая и главен страж на Божия закон.
Архангел Михаил - стенопис от Кремиковския манастир
Свети Архангел Михаил побеждава дявола (картина на Рафаело Санцио, 1518)
В Откровението на свети Йоан Богослов е описана битката на свети Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята.
Освен това според вярванията свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като Господ?" (miyka'el бил бойния вик на небесните армии на иврит).
Св. архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Свети Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаил е наричан също и "архистратиг" в православната традиция.
Св. Архангел Михаил взима душата на богатия. Стенопис от Рилския манастир
Това е и името на осем византийски императори. Денят на свети Архангел Михаил е 8 ноември. В Корана името Михаил също е застъпено, но под друга форма — Микал (Mīka'īl). Обикновено, ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

Дата на публикация: 8 ноември, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: История и нации
Ключови думи: днес Честит Архангел Архангеловден Михаил! 8.11.2022

Показване на още