Днес е Димитровден - 26 Октомври! Димитровден е! Да почерпят Димитър, Димо, Митко, Дима.

Димитровден - 26 Октомври! Димитровден е! Да почерпят Димитър, Димо, Митко, Дима.Димитровден - 26 Октомври - Димитровден е! Да почерпят Димитър, Димо, Митко, Дима.Димитровден е! Да почерпят Димитър, Димо, Митко, Дима.На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър Солунски.

На Димитровден имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Димо, Дима, Митко.

Според народния календар, този ден бележи края на есента и началото на зимата.

И както гласи една стара поговорка: "Свети Георги лято носи, а Свети Димитър – зима".

В някои части на България денят е известен с името "разпус", тъй като на него всеки трябва да е дал, каквото е имал да дава и да е взел, каквото има да взема.

От този ден нататък може да завали и първият сняг, тъй като светецът приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев.

Тогава започва и подготовката за така наречените "миши празници", които са на следващия ден. Жените не трябва да подхващат никаква домакинска работа, за да не разсърдят мишките, които могат да проядат всичко, изработено през годината. Не се шие, тъче, преде или плете. Също така не се взема в ръка хурка или вретено. Мъжете не трябва да загребват жито от хамбара или да ронят зърно от събраната царевица. За да замажат очите на мишките, трябва да замажат с кал праговете на къщата, хамбара, кошовете и ъглите.
В съботата преди празника, се прави Димитровска задушница, на която се раздават питки и жито за помен.
И тъй като е на границата между лятото и зимата, на Димитровден се правят множество гадания. Също както и при други празници в народния ни календар, на този ден е важно кой пръв ще почука и ще прекрачи прага на дома. По имотното състояние на полазника се гадае за благоденствието и берекета в къщата.
Ако в навечерието на празника луната е пълна, то поличбата предвещава много сняг, плодородна година, пълни кошери с мед, а също, че и посевите ще са на топло.

Дата на публикация: 26 октомври, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: ДА Димитър 26 митко е! Димитровден Димо почерпят Дима. октомври!

Показване на още