142 години от рождението на Медицинска Сестра Елизабет Кени - Elizabeth Kenny Australian Nurse & Polio Treatment Pioneer

Елизабет Кени - австралийска медицинска сестра и пионер в лечението на полиомиелит - Биография на Елизабет Кени! 142 години от рождението на Елизабет Кени - Elizabeth Kenny Australian Nurse & Polio Treatment Pioneer. 142 години от рождението на Елизабет Кени! Днешният Doodle празнува Елизабет Кени, австралийска медицинска сестра, която основа алтернативно лечение на полиомиелит, известно като метода на Кени. Нейните упражнения рехабилитираха хиляди жертви на полиомиелит по целия свят и се смятат за една от най-ефективните форми на лечение преди ваксините. Мемориалната къща на сестра Кени, която празнува делото на живота й, е открита на този ден в Ноби, Куинсланд през 1997 г.
Кени е роден през 1880 г. във Вариалда, Нов Южен Уелс. Тя е израснала в бедна фермерска общност в селска Австралия, където е получила малко формално образование, но е била запален читател, който обича да учи за медицина и човешка анатомия.
Въпреки че Кени не е имала възможност да посещава медицинско училище, на 17 тя изковава своя собствен път, като доброволства в болница в Гуйра. След като наблюдаваше медицински сестри и лекари повече от десетилетие, Кени натрупа достатъчно практически познания, за да отвори своя собствена сестринска практика в Дарлинг Даунс, Куинсланд.
През 1911 г. тя се сблъсква с първия си случай на детски паралич. Тя не е знаела за стандартното лечение по онова време, което принуждава пациентите с полиомиелит да лежат в телесни отливки в продължение на месеци, което от своя страна причинява мускулна атрофия. Това накара много жертви на полиомиелит да останат трайно парализирани.
С нейната свежа гледна точка Кени осъзна, че засегнатите мускули са сковани, а не трайно увредени. Така че тя излекува своите пациенти, като прилага горещи, мокри компреси върху засегнатите крайници, преди да ги накара да изпълняват постепенно упражнения за укрепване на мускулите.
За изненада на медицинската общност нейният метод проработи! Оттогава упражненията стават известни като метода на Кени и новините за това ефективно лечение се разпространяват надлъж и нашир.
Кени пътува до Америка през 40-те години на миналия век, за да открие рехабилитационни центрове като Sister Kenny Institute в Минеаполис, който се превръща в световно известен център за лечение на полиомиелит.
Нейният алтернативен метод беше толкова ефективен, че тя получи почетни степени от университета Рутгерс и университета в Рочестър. Президентът Франклин Д. Рузвелт дори я покани на обяд, за да обсъдят собственото си лечение.
Впечатлен от броя на жертвите на полиомиелит, които методът на Кени реабилитира, президентът Хари Труман разреши на Кени да влезе в САЩ, както желаеше, без виза, голяма чест, предоставена преди това само на един друг неамерикански гражданин.

Дата на публикация: 5 октомври, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: от На Години Медицинска Сестра kenny Elizabeth кени treatment pioneer пионер австралийска 142 биография Рождението Елизабет Australian лечението полиомиелит Polio Кени! Nurse

Показване на още