Днес е Покров на Пресвета Богородица - 1 октомври Песен Молитва за Богородица

Днес е Покров на Пресвета Богородица - 1 октомври Песен Молитва за Богородица
Богомайко, като гледаме
на твоя пречист образ, умилно казваме:
покрий ни с честния си покров и ни избави
от всяко зло, като молиш твоя Син
Христос да спаси душите ни.
Сведения за празника
Светият източник във храма на Животоносния източник във Влахерна, от който започнало празнуването на празника Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата покров; означава едновременно покривало и защита. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).
Светият източник в храма на Животоносния източник във Влахерна, от който започнало празнуването на празника Покров на Пресвета Богородица.
В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век.

Дата на публикация: 1 октомври, 2022
Субтитри от: mentos
Категория: Музика
Ключови думи: Песен На За днес молитва Октомври Богородица Покров Пресвета

Показване на още