🎥 Под игото (1990) Част 4🤍💚❤️

Екранизация в девет части по едноименния роман на Иван Вазов и мотиви от произведенията му "Чичовци", "Хаджи Ахил", "Неотдавна", "Епопея на забравените".

Съмнявам се, че е необходимо подробно представяне на съдържанието. Но е необходимо да знаем защо трябва да постоим една минута в мълчание всеки 2-ри юни, когато завият сирените. Ако и романът на дядо Вазов да е литературна творба, прототипите на измислените герои са живели наистина. Дишали са, ходели са, хранели са се, смеели са се и са плачели, имали са своите мечти и идеали. А някои от тях, като Левски, Бенковски, Ботев, Волов и още стотици и хиляди знайни и незнайни българи са имали една Голяма мечта - да видят България свободна. За да можем ние с вас днес да се радваме на живия живот, да дишаме свободно, да обичаме свободно и да мечтаем свободно. В ежедневния живот човек рядко се замисля за мира и свободата, защото ги имаме. След като прочетем това, всеки от нас ще поеме по своите си дела - някои ще легнат да почиват от нощна смяна, други ще излязат да се срещат с приятели, трети ще идат на кино, четвърти - на разходка, пети ..... Всеки е свободен да прави това, към което го водят неговите желания, ценности и навици. Защото сме свободни. А тези хора тогава не са били. И затова са имали едно желание и една ценност - свободна България. Всички знаем какво пише на зеленото знаме на Райна Княгина - "Свобода или смърт". Замисляли ли сте се по-задълбочено върху тия три думи? Опитвали ли сте се да ги приемете не просто като известна фраза, а наистина да ги почувствате? Опитайте сега . . .

В предговора към петото издание на романа Иван Вазов пише следното (първата част той пише в изгнание в Одеса): "О, видения, как наслаждавахте душата ми! О, съдбоносни дни, какви трепети пробуждахте в нея! Аз забравих мъките на изгнанието. Аз бях честит, къпейки се във вълните на скъпите ми незабравими спомени."


#film #bulgaria #193 #short #bgmi #кино #кино2021 #театър #zamunda #творчество #вдъхновение #bulgariantechchannel #бгтоп #бгаудио #аудиокнига #аудиокнига #подкаст #клип #гледане #кино
#quotes #whatsappstatus #edit #roblox #roblox #trending #tiktok #trend #youtubeshorts #youtube #instagram #ukraine #omletarcade #love #jimin #highlights #gaming #film #comedy #cinematic #cinema #films #bulgaria #българия #майнкрафт #йога #хочуврек #тренды #отношения #шортс #новости #биткоин #гадание #глент #1k

Дата на публикация: 6 септември, 2022
Категория: Друго

Показване на още