15 август - Голяма Богородица! В нощта преди Голяма Богородица се сбъдват най-съкровенните ни желания

15 август - Голяма Богородица! В нощта преди Голяма Богородица се сбъдват най-силните ни желания. 15 август - Голяма Богородица - Знаете ли че в нощта преди Голяма Богородица се сбъдват най-силните желания. Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава
На 15 август църквата отбелязва един от най-големите християнски празници
На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище, Има и поверие, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат.
На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата - цветя, кърпи и дрехи - като ги поставят под нейната икона.
Друго поверие гласи, че още на 14 август вечерта, жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче.
Много хора в нощта срещу празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на благословията на Богородица то да се сбъдне.
Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „Света Богородица“, където в църквата „Успение Богородично”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която според преданието помага на бездетните да заченат. На този празник там пристигат и много болни, молещи се за изцеление. Поверието гласи, че само тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото.
Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава

Дата на публикация: 14 август, 2022
Субтитри от: sands
Категория: Музика
Ключови думи: се 15 Преди ни голяма нощта август Богородица желания Сбъдват Богородица! най-силните

Показване на още