За Деня Ашуре в Пловдив 2022 г. - Единственият дервиш в България: Трябва да убием в себе си омразата и агресията

Единственият дервиш у нас: Трябва да убием в себе си омразата и агресията
Над 600 завъртания с разперените бели поли на традиционната одежда и вдигнати молитвено ръце към небето, изпълни единственият у нас дервиш Васко Тосев. Той е суфистите, последователи на Мевляна Руми.
Всичко започнало през 2007 г., когато на националния празник на Турция в Драматичния театър под тепетата имало културна програма с изпълнения на танца сема от дервиши. Когато ти видях, усетих, че ще тръгна по техния път, казва пловдивчанинът
Женска ръка насипа в кръгове върху казан с ашуре шам фъстък, сушен касис, орехи, смокини, кайсии, стафиди, бадеми и кокос. За да се смесят даровете на природата в сладкия вкус, който хората могат да усетят само, когато и те са всички заедно.Единственият дервиш у нас Васко Тосев пренесе концентричните кръгове от гозбата на изобилието в своя танц сема - за да ги завихри с над 600 завъртания, докато божествената енергия се разпръсне до всички, които дойдоха на Деня Ашуре край Джумая джамия днес.Празникът, който отправя послание за мир, солидарност, разбирателство, състрадание и толерантност, се отбелязва от различни общности и религии. По мюсюлманския календар той е на 10-ия ден от месец Мухарем по ислямското летоброене, когато е дадена прошка за греха на Адам. Този ден библейските истории свързват с края на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. Денят Ашуре в еврейската общност пък се чества във връзка със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере, каквото намери, и от това да направят гозба. Така в нея се омешват боб, нахут, захар, жито, мляко.Днес е известна като ашуре. Приготвянето й отнема цял ден, а правилото е само едно – от всичко по много,Традицията на мюсюлманите повелява на днешния ден да варят ашуре и да раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани, което го превръща в празник на всички религии. За да спазят традицията, Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство с подкрепата на Турското консулство под тепетата и Община Пловдив поканиха пловдивчани от всички общности на ашуре в центъра на града. И без това сме приятели, ще караме без протокол и официалности, направи уговорка председателят на Мюсюлманското настоятелство Ахмед Пехливан.

Дата на публикация: 9 август, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: себе си За ДА г. България: трябва Пловдив деня агресията единственият убием ОМРАЗАТА 2022 Ашуре дервиш

Показване на още