Много тъжна новина!!! Двама души се удавиха опитвайки се да спасят давещ се в морето край Ахтопол

Много тъжна новина!!! Двама души се удавиха опитвайки се да спасят давещ се в морето край Ахтопол.Двама души се удавиха в района на северната част на плажа в Ахтопол в неохраняема зона.
24-годишен младеж започва да се дави и друг турист, на 32 години, се опитал да му помогне. Той обаче също е загинал. Двамата са от Костинброд и Долни Дъбник.
Инцидентът става вчера по обед, тук на най-северната част на плажа в Ахтопол, който е безстопанствен. Въпреки, че всеки ден е пълен с летовници, на пясъка не откриваме табела, на която пише, че ивицата е неохраняема. И въпреки че е предпечатна от летовниците заради спокойствието, ивицата крие много опасности и често тук се случват инциденти, последният от които взе две човешки жертви.
Летовници влизат в морето да помагат на възрастен мъж, който започнал да се дави.
"Бяха момче и момиче, оставиха си багажа и влязоха в морето. Доста дълго време ги нямаше", каза Татяна Колева, свидетел на инцидента.
В същото време летовници тичат към най-близкия пост от охраняемия плаж, за да търсят съдействието на спасителите.
"Ние видяхме, че момчетата започнаха да тичат от нашия плаж натам", добави Минка Костова, свидетел.
Единият от спасителите веднага се отзовава.
"Виждам го къде е, влизам вътре, подавам буя, тръгваме да излизаме навън с него и по пътя срещам друг човек, който се опитал да помогне на този вътре, но и той е започнал да се дави. Изкарахме ги навън, седнах на брега, да си почина и идва едно момиче и ми казва: "Моят приятел също влезе да търси човека и го няма. Идва също още една жена, с едно детенце и казва: "бащата на това детенце и той влезе, и него го няма", разказа Ивайло Николов.

Около половин час спасителите издирват двамата туристи, докато тялото на 24-годишно момче не изплувало и било забелязано от летовници.
"Аз и единия спасител го извадихме навън. Може би 30 минути му правиха масажи, дойдоха медицински сестри, веднага от Ахтопол, дойде Бърза помощ, но явно се е било доста късно още докато го извадихме", обясни Ганчо Гяуров.
Малко по-късно, край скалите, изплувало и тялото на другия 32-годишен летовник.
"Там винаги морето е отвратително, по принцип ние нямаме никаква работа там. Не е наша отговорност да пазим хората, но все пак няма как, ако ни кажат, че има инцидент", казва Християн Куманов, спасител.
За да се ограничат подобни инциденти, от Асоциацията на концесионерите са изпратили до Министерството на туризма предложения за неохраняемите ивици, но вече 2 години нямат отговор.
"Те да бъдат предложени на най-близкия стопанисван плаж, защото ние тук, освен спасителите, които са най-добре оборудвани, имаме и реанимационен пункт. Да се сложи табела с телефон на най-близкия охраняем плаж", призова Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.
Всяка година от Министерството на туризма разпореждат на Областна управа да се осигурят спасители на най-посещаваните неохраняеми плажове, този в Ахтопол, обаче не в списъка.

Дата на публикация: 5 август, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: Морето се ДА много край двама души тъжна Ахтопол давещ удавиха новина!!! опитвайки спадят

Показване на още