Пловдив почете 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Честваме 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.Днес България отбелязва 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. С тържествена церемония в Пловдив беше почетена паметта на българите от Източна и Западна Тракия и от Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България.
В честването се включиха почетна рота от гарнизон - Пловдив и представители на комитет „Родолюбие"
Днес България отбелязва 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. С тържествена церемония в Пловдив беше почетена паметта на българите от Източна и Западна Тракия и от Беломорска Македония, заинали в национално-освободителните борби и войните за България.
В честването се включиха почетна рота от гарнизон - Пловдив и представители на комитет „Родолюбие".
В словото си евродепутатът Ангел Джамбазки подчерта, че на 2 август отбелязваме началото на най-масовото и най- добре организираното българско въстание в новата ни история.
"Трябва да се опрем на паметта, на достойнството, на храбростта на нашите предци, които без военно обучение, които без организация, сами са направили своята такава, сами са се организирали, купили са оръжието, подготвили са се, взели да доброволци от българското военно училище, които са ги ръководили и са се борили за единството на българската нация, и са воювали за него, и са загивали за него", каза Джамбазки.

Дата на публикация: 2 август, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: от На Години 119 избухването въстание Честваме Илинденско-Преображенското

Показване на още