Нарастват случаите на COVID-19 в България! Ще има ли ново затягане на мерките заради COVID-19

Нарастват случаите на COVID-19 в страната. Положителни са 14% от направените 6702 теста. Здравното министерство излезе с препоръки, чуха се и гласове за затягане на мерките в областите с по-високо ниво на зараза.
За разлика от минали години, когато със започването на лятото говорихме по-скоро за разхлабване на мерките, сега, уви, говорим за евентуално затягане.
Три остават областите в страната, в които заболелите са над 100 на 100 000 души. Това са Варна, Бургас и София.
Дали ще се стигне до нови заповеди за носене на маски - отговорът все още е НЕ.
Картата на 14-дневната заболяемост е на базата на данните на Националния център по заразни и паразитни болести. МЗ не се ръководи от нея за взимане на решение дали да въведе нови мерки. Според плана, който МЗ е приело - сега сме на етап 0 и нови мерки не се налагат.
Засега здравното министерство единствено препоръчва - да се носят маски на закрито и там, където има струпване на хора, както и в обществения транспорт, на гари и спирки, в търговските центрове. На дневен ред отново излизат препоръките за дезинфекция и дистанция.
МЗ напомня препоръката за носене на маски заради ръста на ковид случаите
Здравните власти напомнят, че хората, които усетят някои от симптомите на COVID-19 - главоболие, температура, болки в гърлото и отпадналост - трябва да се свържат с личния си лекар и да се самоизолират. Но засега няма въвеждане на конкретни мерки в области в жълто.
Да има частични такива мерки поне в тези области пък настоява д-р Александър Симидчиев.
От една от лабораториите в поликлиника в София заявиха, че днес има ръст. А в поликлиниката официално задължение за носене на маски няма.
Имат указание, което не всички обаче му обръщат внимание. Думата "задължително" в надписа не се приема буквално от всички.

Дата на публикация: 6 юли, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: На ли Ще има заради ново България! мерките случаите COVID-19 Нарастват затягане

Показване на още