От четвъртък валежи и гръмотевични бури ..жеги и риск от пожари и утре

Проливни валежи и гръмотевични бури се очакват през втората половина на седмицата. Повишава се вероятността за локални значителни количества, силни гръмотевични бури и градушки, а температурите ще се понижат.
Още утре сутринта над Западна България, а след обяд - и в централните части от страната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.
Със силен вятър от северозапад ще прониква по-хладен въздух и температурите в западната половина от страната ще се понижат с от 5 до 7°. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево, с умерен югоизточен вятър и все още много горещо с максимални температури до 36°. Там и утре опасността от възникване на пожари остава повишена, включително и с райони с най-високата степен на риск, екстремален.
По Черноморието утре ще остане слънчево. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 28° до 30°. Температурата на морската вода е от 24° до 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.
Лоши условия за туризъм в планините от Западна и Централна България, където на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Ще духа до умерен северозападен вятър, който до вечерта ще се усили и температурите и там ще се понижат.
Валежи, на места интензивни и придружени от гръмотевици, ще има в много райони от Балканите. Причината, добре изразен студен атмосферен фронт, който ще премине през полуострова.
У нас, в четвъртък валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в източната половина от страната, в петък – отново в Западна България, а през нощта срещу събота и в събота - в много райони в цялата страна. Ще има условия и за градушки. Ще вали и в неделя, но вече на по-малко места. Температурите ще се понижат, по-съществено в Западна България.

Дата на публикация: 6 юли, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: от Риск утре Четвъртък пожари Бури валежи гръмотевични ..жеги

Показване на още