Юрая Хийп - Джулай морнинг ♛ Честито Юлско утро 1.07.2022 💓️ URIAH HEEP ♛ JULY MORNING ~ 🎵 ╰⊱♡⊱╮💓️ БГ Превод¨¨˜'°º★¸.•´

Юрая Хийп - Джулай морнинг ♛ Честито Юлско утро 1.07.2022 💓️ URIAH HEEP ♛ JULY MORNING ~ 🎵 ╰⊱♡⊱╮💓️ БГ Превод¨¨˜'°º★¸.•´БГ Превод¨¨˜'°º★¸.•´★¸.•_´¨ Посрещни Джулай Морнинг (July Morning ♛ Юлско утро) с Музика 🎵 ╰⊱♡⊱╮💓️ ¨¨˜'°º★¸.•´★¸.•_´¨ Джулай (на английски: July – юли), или Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.
Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.
Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 1960-те години, той продължава да съществува в България. Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света.
Възниква като хипи празник във Варна през 1980 г., по-късно се празнуването премества в село Варвара, община Царево[1]. Понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.
Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“. След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.
Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.
Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от т. нар. „стари хипари“ решават да започнат да честват „ивнинга“ (вечерта – от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.
Представата за Джулая е запазена и днес. Според някои той има смисъл на бягство от града и от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.
Честване в страната
Джулай Морнинг в Пловдив
Посрещането на изгрева на 1 юли се разпространява и по други места по Българското Черноморие, като се отдалечава от връзката с хипи движението. Отбелязва се също и във вътрешността на страната. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите.
Местата, на които се чества, са вече не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. През последните години Джулай Морнинг се празнува с участието на Джон Лоутън група БТР в градчето с най-красивия залез по Дунава – Тутракан.
Фактически изгревът може да бъде посрещнат навсякъде с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.
(също Джулай или Джулая) уникален в България.
Текст
There I was on a July morning
Looking for love,
With the strength of a new day dawning
And the beautiful sun
At the sound of the first bird singing
I was leaving for home
With the storm and the night behind me
And a road of my own
With the day came the resolution
I'll be looking for you
La la la la...
I was looking for love in the strangest places
There wasn't a stone that I left unturned
I must have tried more than a thousand faces
But not one was aware of the fire that burned
In my heart, In my mind, In my soul
La la la la...
In my heart, In my mind, In my soul
La la la la... La la la la...
There I was on a July morning
Looking for love,
With the strength of a new day dawning
And the beautiful sun
At the sound of the first bird singing
I was leaving for home
With the storm and the night behind me
And a road of my own
With the day came the resolution
I'll be looking for you
La la la la...
„July Morning“ (на български: „Юлско утро“) е песен от британска хардрок група „Юрая Хийп“.
Песента е издадена през 1971 година в албума Look at Yourself. Известна е и в България и Германия.
Дава името на празника Джулай Морнинг (също Джулай или Джулая) в България.

Дата на публикация: 1 юли, 2022
Субтитри от: maqo
Категория: Музика
Ключови думи: Morning July Бг Джулай морнинг URIAH HEEP утро Честито юрая хийп ЮЛСКО 💓️ ╰⊱♡⊱╮💓️ 1.07.2022 Превод¨¨˜'°º★¸.•´

Показване на още