Най-опасните пътища до училище | Oimjakon, Siberia (Russia) |

Most Dangerous Ways To School - Oimjakon, Siberia (Russia)

Сибир. Безкрайна необятност – арктически температури. Още по-на изток от Япония и на 5 000 километра северно от Владивосток се намира Якутия, най-студената република в Русия. Якутск е столицата на република Якутия и се намира на около 5100 километра източно от Москва. В средата му: Оимякон. Със своите 500 жители най-студеното населено място на земята. Това село е разположено в планинска долина по горното течение на бреговете на река Инджирка. Една от основните причини за ниските температури е голямото разстояние от Атлантическия океан и влажността, която океанът осигурява на голяма част от Северното полукълбо. Планински масиви предпазват Сибир от топлия въздух от запад и юг, докато в обратната посока вратата към Арктика е широко отворена. Така през зимата студените въздушни маси се разпространяват в сибирския пейзаж напълно неограничено.
Средна температура през зимата: минус 40° по Целзий. Децата от сибирския Оимякон имат най-студения път до училище в света. Екстремните условия на живот са напълно нормални за жителите на Оймякон. Това важи и за семейство Тарикови и техния син Альоша. Той е на 8 години. Децата от неговата възраст са освободени от училище само заради студа при температури под минус 54 градуса.
Още преди да тръгне за училище, Альоша усеща мрачния студ. Поради липсата на течаща вода къщата също няма баня. Така че Альоша вече трябва да излезе навън - в неотопляемия външен земен килер в градината. Майката на Саша готви чай. За да направи това, тя трябва да излезе навън до предната част на къщата, която е направена от дърво - както всички къщи в Оймякон. Поради големите температурни разлики тук, бетонните стени скоро биха се напукали и разрушили. През кратките лета в Оймякон може да стане доста топло. Пред дървената къща се съхраняват ледените блокове. Съседният фермер беше изрязал от замръзналата река за тях. В Полюса на студа няма течаща вода, като температурите падат до -65 градуса по Целзий; никаква тръбна работа няма шанс. Майката на Альоша слага леда в тенджерата и готви чай за сина си.
Както всеки ден, Альоша трябва да се подготви за училище. Подобно на повечето други студенти, Саша носи в по-голямата си част традиционното си облекло. Облеклото предписва принципа на лука, за да предпази учениците от арктическите температури. Майка му Ирина е затоплила хола до 20 градуса. Така че, когато Альоша отвори входната врата, е със 70° по-студено – всеки ден в Оимякон. Щом децата отварят двойната врата на общежитието, леденият студ жестоко ги сграбчва. За по-малко от една секунда ноздрите им замръзват.
За разлика от учениците в други части на света, децата от Оймякон рядко са игриви, а са много концентрирани по пътя си към училище. С бързи стъпки те пътуват на групи, опитвайки се да изминат 2-километровия маршрут възможно най-бързо. Няма следи от бой със снежни топки. Те не прекарват нито секунда време в гледане на кравите, които се държат до девет месеца в годината в техните боксове, а сега случайно биват извеждани от обора за пиене. Въпреки че кравите носят някакви специални „сутиени“, които предпазват вимето им от замръзване.
Веднъж в сградата на училището, Альоша и другите ученици свалят много от дрехите си и започват с уроците. За повечето от тях, добре дошло отклонение от най-студения обитаем град на земята.

Дата на публикация: 24 юни, 2022
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: free до Училище пътища documentary Най-опасните

Показване на още