Най-опасните пътища до училище |Sierra Madre, Mexico|

Most Dangerous Ways To School | Сиера Мадре, Мексико |
Free Documentary

Всеки понеделник малкият Лоренцо се бори сам, докато си проправя път по хлъзгави сипеи и покрай стръмни каньони. И всичко това само за да може да ходи на училище и там да получава нещо за ядене. 6-годишното дете живее в северозападно Мексико в обширната западна Сиера Мадре. Това е домът на неговия народ, Рарамури. Тези местни народи живеят добре скрити в планините и почти нямат контакт с външния свят. Техният ежедневен живот се върти около селското стопанство и добитъка; бедността е голям проблем за Рарамури. За да избегне тази съдба, Лоренцо трябва буквално да преодолее над 1000 метра надморска височина. Една малка загуба на концентрация, една невнимателна стъпка и Лоренцо може да падне от ръба.

В училище Тереза, Анджела и Филомена седят до него. Тези сестри, на възраст 6, 8 и 9 години, могат да видят училището от дома си, който се намира на платото отсреща. Но за да стигнат до там, са необходими многочасови пътувания, които ги отвеждат по тесни и скалисти пътеки, по остри скални ръбове, през поток и - точно преди да стигнат целта си - ги принуждават да се изкачват отново стръмно нагоре по гладки скали на четири крака.
Ако вали, това пътуване става почти невъзможно: потокът се превръща за минути в порой, а скалите изведнъж стават хлъзгави като ледена пързалка.

Тези деца поемат своето пътуване до училище съвсем сами. В продължение на до четири часа те маршируват през един от най-красивите, но и един от най-опасните мексикански пейзажи. По време на това пътуване всички те имат само една цел: в крайна сметка да намерят работа в града и да водят по-добър живот.

Дата на публикация: 23 юни, 2022
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: to free до School most Училище Ways пътища documentary Dangerous Най-опасните

Показване на още