Силно земетресение в Афганистан - Най-малко 280 души са загинали

Силно земетресение в Афганистан - Най-малко 280 души са загинали.Силно земетресение в нощта срещу сряда е убило най-малко 280 души в Афганистан, съобщи Би Би Си, позовавайки се държавни медии в страната.
Снимки в социални медии показват хора в носилки, рухнали сгради и руини в провинция Пактика, на границата с Пакистан.
Информационна агенция Бактар посочи, че се очаква броят на жертвите да расте, като добави, че ранените са над 600.
Повечето от жертвите са в югоизточната провинция Пактика, където са загинали 255 души и над 200 са ранени. В провинция Хост убитите са най-малко 25, а 90 души са настанени в болница. Все още се очаква информация за засегнатите хора в отдалечените населени места.
Предприета е спасителна операция, като са включени и хеликоптери за превозване на ранените.
Земетресението е било с магнитуд 5,9 по Рихтер, по данни на Европейският средиземноморски сеизмологичен център и Геологическата служба на САЩ. Епицентърът е бил на около 44 км югозападно от град Хост на дълбочина около 10 км.
Силно земетресение беше регистрирано в Афганистан и Пакистан
Трусове са усетени на над 500 км от епицентъра в Афганистан, Пакистан и Индия, в район където живеят 119 милиона души, посочва Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Той цитира свидетели, които усетили земетресението в Кабул и пакистанската столица Исламабад.
"За нещастие миналата нощ имаше силно земетресение в четири окръга на провинция Пактика, което уби и рани стотици наши сънародници и унищожи десетки къщи", заяви правителственият говорител Билал Карими.

Дата на публикация: 23 юни, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: са души силно Земетресение 280 загинали афганистан Най-малко

Показване на още