Мерки за ограничаване на маймунската шарка в България! Ваксината срещу едра шарка е 85% ефективна срещу маймунската.

Какво представлява маймунската шарка
Маймунската вариола се причинява от вирус, принадлежащ към род Orthopoxvirus в сем. Poxviridae. Към същия род принадлежи и вирусът на едрата шарка по човека, разясняват от НЦЗПБ. Човек се заразява с вируса на маймунската вариола при пряк контакт с болно животно. Възможно е и предаване от човек на човек при близък контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали.
При съмнение за случай на маймунска вариола при човек задължителният материал за етиологично доказване на причинителя е материал от кожни лезии. В допълнение в първите дни на клиничната манифестация на болестта (1-4 ден) може да се изследва и назо-/орофарингеален секрет.

Препоръчително е да се обработят поне две подобни по тип лезии от две различни локации по тялото. Материалът от тях се поставя в един контейнер. Когато лезиите са различни по тип, материалът от тях не се смесва и се поставя в отделни контейнери.
Мерки за ограничаване на маймунската шарка в България. Здравните власти у нас обсъждат мерки за ограничаване на евентуалното разпространение на маймунска шарка.
Сред идеите са 21 дни карантина на заразените и контактните им.

Националният център по заразни и паразитни блести публикува инструкции към лекарите. При съмнения те трябва да вземат проба от засегнатия участък и да я изпратят в Националния център.

От там обясниха, че риск от епидемия няма. Маймунската шарка протича сравнително леко и отминава за 2-3 седмици. Смъртността не е висока.

Тук ще се прави екстремна профилактика на рисковите групи, които да кажем - здравни работници, като се среща с този тип заболяване или евентуално на контактни лица и прочие, каза проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Ваксината срещу едра шарка е 85% ефективна срещу маймунската. Tя се е прилагала у нас до 1980 г. В България няма запаси от препарата, но ако вирусът се разпространи масово у нас е възможно да се прибегне до имунизация срещу вариола на рисковите групи.

Дата на публикация: 26 май, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: България На За Мерки шарка ограничаване маймунската

Показване на още