Посрещане мощите на Светите братя Кирил и Методий пред ц-вата св.Света Неделя в София

Посрещане мощите на Светите братя Кирил и Методий пред ц-вата св.Света Неделя в София.Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий бяха посрещнати в центъра на София и с многолюдно литийно шествие бяха въведени в катедралния храм "Света Неделя". В свое обръщение патриарх Неофит определи днешния ден като исторически.
Президентът Румен Радев благодари на православната ни църква за това, че първата славянска държава, в която идват мощите на просветителите е България. Хиляди вярващи търпеливо се наредиха на опашка, за да се поклонят пред светците. Много хора изпълниха храма и в късния следобяд, когато се отслужи Тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.
По стар стил православната църква отбелязва деня на светците на 24 май. Мощите на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий пристигнаха в България по покана на Светейшия патриарх Неофит и пренощуваха в Гигинския манастир "Св. Св. Козма и Дамян". Днес на молебена, с който мощите бяха посрещнати в храма "Св. Неделя", присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на София Йорданка Фандъкова.
За първи път в България: Пристигнаха частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий

Дата на публикация: 23 май, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: На София Братя пред посрещане Неделя кирил мощите Методий Светите ц-вата св.Света

Показване на още