Ужасно!!! Маймунска едра шарка в Европа - какви са симптомите

Ужасно!!! Маймунска едра шарка в Европа - какви са симптомите. След COVID-19 нов вирус изостри вниманието на Световната здравна организация - бумът на маймунска шарка в Европа. Най-малко 7 държави съобщават за заболели от вируса, характерен предимно за Африка. Какви са симптомите и има ли повод за тревога?
Треска, болки в мускулите и гърба, главоболие и подути лимфни възли. Това са част от симптомите, характерни за маймунската шарка. В общия случай заболяването предизвиква и обриви - първо по лицето, а след това и по други части на тялото.
Протича сравнително леко - подобно на варицела. Пациентите се възстановяват в рамките на няколко седмици дори без лечение.
В Африка може да убие до 10% от заразените, но иначе - по-малко от 1% от случаите са с фатален изход. През изминалите дни все повече държави в Европа съобщават за заразени с вируса. Във Франция и Германия са регистрирани първите случаи на маймунска шарка.
Пациентите не са пътували извън страната през изминалите седмици. Заразени има и във Великобритания и Белгия. Над 20 са регистрираните случаи в Испания.
"Не знаем кой е нулевият пациент или как се предава вирусът. Но със сигурност в следващите седмици ще научим повече за него. Засега няма повод за притеснение - този вирус се предава трудно и изключително рядко сред хора. Дори да се стигне до епидемия, то тя лесно ще бъде овладяна", сподели лаборантка.
"Първоначално тази шарка се откриваше само при маймуни, но в даден момент започна да се разпространява и между хората. Особено в Африка. А веднъж достигнал до човек, започва да се предава от човек на човек. Но това е много рядко", допълни Патрик Сьонтенс от Института за Тропическа медицина в Антверпен.
До момента всички регистрирани случаи на маймунска едра шарка в Европа са при мъже съобщили, че са имали хомосексуален полов акт. Експертите успокояват, че срещу този вид шарка има достатъчно налични количества ваксини в Европа, а и лечението е достъпно.

Дата на публикация: 21 май, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: са европа какви шарка маймунска Ужасно!!! симптомите

Показване на още