Новините накратко

Рила в пламъци, манастирът вече не е застрашен

Трети ден продължава битката с огъня над Рилския манастир. Горят над 1500 декара горска площ, сред които и жива гора. Повече от 500 души, два хеликоптера и тежкотоварни машини се включиха в гасенето на пожара.

Организацията по овладяването на пожара започна още по тъмно. През нощта пожарът не се е разраснал, а опасността за Рилския манастир вече е отминала, успокояват от кризисния щаб.

Опасни горещини днес, още по-опасни - утре

Оранжев код отново е обявен в 24 области на страната за 25 август. Това означава, че температурите ще са опасни за здравето на през по-голямата част от деня. Единствено в 4 области - Пернишка, София област, София град и Смолянска, температурите ще бъдат малко по-ниски – за тях е обявен жълт код, което значи – потенциална опасност за хората. На места този следобяд максималните температури достигат до 41, дори 42 градуса на сянка.

В планините времето е добро за туризъм, като на повечето места ще е слънчево и топло. В следобедните часове, главно в Рила и Пирин ще се появи незначителна купеста облачност. На изолирани места е възможно да превали и прегърми.

По Черноморието също ще е слънчево, със слаб вятър от изток и максимални температури до малко над 30 градуса.

Още по-опасно ще бъде времето утре, прогнозират синоптиците.

Няколко десетки хиляди души са без вода в жегите

Над 43 хил. жители на Община Севлиево и 12 околни села вече няколко дни са на строг воден режим. Хората разказват, че не могат да си вършат ежедневната работа и се надяват час по-скоро да бъде сложен край на безводието.

Основната причина за водния режим в Севлиевско са продължителните летни горещини. Поради трайното засушаване, водата в кладенците е наполовина по-малко от необходимата за нуждите на населението.

Apple осъди Samsung

Съд в Калифорния осъди южнокорейската компания Самсунг (Samsung) да изплати на Епъл (Apple) над 1 милиард долара за копиране на технологии. От Самсунг обявиха, че ще обжалват решението.

Епъл обвини Самсунг, че е копирал важни части за популярните си смартфони и таблети и поиска обезщетение от 2,5 милиарда долара. Самсунг на свой ред пък беше обвинил Епъл, че е използвал негови технологии и поиска обезщетение от близо 400 млн. долара. Снощната присъда може да доведе до забрана на основни продукти на Самсунг на територията на САЩ и да затвърди лидерските позиции на компанията на покойния Стив Джобс.

Франция поиска Гърция да не напуска еврозоната

Въпросът за излизане на Гърция от еврозоната не стои на дневен ред, заяви френският президент Франсоа Оланд. Той разговаря в Елисейския дворец с гръцкия премиер Андонис Самарас във връзка с международната помощ за Гърция.

Франсоа Оланд приветства усилията на страната през последните две и половина години за преодоляване на кризата, но подчерта, че Атина трябва да изпълни ангажиментите си. Преди в Париж, Самарас бе в Берлин, където германският канцлер Ангела Меркел внесе успокоение, призовавайки за оставането на Гърция в еврозоната.

Дата на публикация: 26 август, 2012
Категория: Новини
Ключови думи: репортерите

Показване на още