Национален план за справяне с COVID-19 - Коронавирус 2022 г. януари

Национален план за справяне с COVID-19 - Коронавирус 2022 г. януари. Здравният министър Асена Сербезова заяви в парламента, че процентът на интензивните легла, които са заети се подава като данни всеки ден от РЗИ. В момента се изпробва как работи новият модел, представен от кабинета.

"Тази карта е динамична, тъй като в момента, в който се освобождават легла, съответната област минава от една зона и в друга. Т.е. винаги го е имало този регионален подход. Това, което и вчера обясни министър-председателят за клъстърите - да ви обясня защо са 6. Защото не бива поради това, че в една определена община или по-малка област има недостиг на легла, но те могат да използват леглата на друга област, да има по-стриктни мерки. Направихме срещи с директори на болници и директори на РЗИ-та дали има възможност този капацитет да бъде увлечен. Основният проблем не е толкова дали има легла, а какви са тези легла и също наличието на медицински персонал", каза министър Сербезова.
Национален план за справяне с COVID-19

ОТ ГЕРБ атакуваха, че този модел е изготвен от хора, които никога не са влизали в болница.
"Разлиствайки плана, прави впечатление, че той е наукообразен с липса на всякакви практични възможности за действие по време на тази ковид вълна. Гледайки експертите, които го защитават, разбирам, че той е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с болни пациенти от COVID-19. В него се говори за клъстери или кластери, целият план е функция на интензивните легла. Това е много измамно, защото той казва, че държавата ще се затвори при 80% капацитет на заетост на интензивните легла", смята Костадин Ангелов.
Що се отнася до мерките министър Сербезова повтори, че те у нас са едни от най-либералните. На този етап не се предвижда за нови обекти в страната да се изисква зелен сертификат.

Дата на публикация: 14 януари, 2022
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: За г. национален януари План справяне 2022 Коронавирус COVID-19

Показване на още