12 януари - Света мъченицаТатяна 💓️ Честит имен ден на Таня, Татияна, Татяна, Траяна, Траян

Св. мчца Татяна Римска. Св. Сава Сръбски. Св. мчк Мертий. Мчк Петър Авесаломит.12 януари - Света мъченицаТатяна 💓️ Честит имен ден на Таня, Татияна, Татяна, Траяна, Траян . На този ден празнуваме увенчаната с мъченически венец Св. Татяна. Имен ден празнуват всички с името Таня, Татияна, Татяна, Траяна, Траян. Татяна е раннохристиянска мъченица. Поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.
По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос. В негова жертва пада Татяна.
Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.
След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.
Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света
великомъченица Татяна.

Дата на публикация: 12 януари, 2022
Субтитри от: mentos
Категория: История и нации
Ключови думи: Траяна На Таня Света Ден 12 татяна Честит имен януари Траян 💓️ мъченицаТатяна Татияна

Показване на още