Велико!!! Бургазлии станаха част от „Златната“ Никулденска е-снимка - Снимки - Никулден '2021

Бургазлии станаха част от „Златната“ Никулденска е-снимка . Много слънчеви деца, които празнуват своя имен ден на Никулден, станаха част от традиционната празнична снимка, която организира Община Бургас. И тази година тя е в електронен формат, заради мерките за здравна безопасност.
Хартиено копие от е-снимката ще получи според традицията и Държавният архив в Бургас.
В колажа се включиха бургазлии на възраст от 2 месеца до 81 години. В снимката участват и цели фамилии, които носят името на закрилника на град Бургас – Свети Николай Чудотворец. С военен ритуал по издигане на знамената на Община Бургас, Република България и Европейския съюз продължиха честванията по отбелязване на Никулден в морския град.

След церемонията в градинката до Часовника бе осветен празничен курбан за здраве и благополучие, приготвен от Регионален исторически музей – Бургас. Според един от обичаите, се разчупва празнична погача. При изпълнението на обреда стана ясно, че в предстоящата година ще се родят повече момичета.
„Днес покровителят на Бургас ни дари с хубаво време. Това е добър знак, че предстоящата година ще е успешна за Бургас“, каза кметът Димитър Николов по време на ритуала.
По стара традиция в Бургас с литийно шествие и хвърляна на венци и цветя в морето бе почетена паметта на загиналите рибари и моряци.Представители на бургаското православно духовенство отслужиха заупокойна молитва на Моста, където завърши процесията.
За поредна година водолазите от клуб „Приятели на морето“ организираха ретро дайвинг с костюми от 60-те години на миналия век.
Няколко плавателни съда участваха в атрактивна за наблюдение инициатива, посветена на днешния празник .Те поздравиха Бургас със звука на своите сирени и маневри с използване на водни оръдия край Морска гара. Сред корабите бе и танкерът-бункеровчик от състава на Военноморските ни сили „Акин“.

Дата на публикация: 6 декември, 2021
Субтитри от: mentos
Категория: Новини
Ключови думи: от Част снимки станаха никулден Бургазлии „Златната“ Никулденска е-снимка '2021

Показване на още