Бургас празнува Никулден 2021 г. - Ритуал по полагане на венци и цветя

Празничен Никулден в Бургас 2021 г. - Ритуал по полагане на венци и цветя.Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски чудотворец. Традицията повелява на Никулден на трапезата да има шаран или друго ястие от риба.
Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.
Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. А според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.
Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината.
Имен ден празнуват над 194 000 българи, които носят името Никола, Николай, Николина, Николета, Нина.
Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.
Никулден в Ченгене скеле
Денят се чества и като официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.
В Бургас с ритуал по хвърлянето на венци и цветя в морето беше почетена паметта на загиналите моряци и рибари. За първи път тържествената Света литургия на празника се състоя в новопостроения храм носещ името на светеца-патрон на града.
За първи път Агатополският епископ Йеротей - викарий на сливенския митрополит Йоаникий отслужи тържествената света литургия.
Животът на родения през III век Свети Николай накратко може да се опише като отдаден на бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в беда и нужда. Според църковните свидетелства и до днес неговото молитвено ходатайство никога не бива пренебрегвано и затова се смята, че след Божията майка той е пръв застъпник за хората.
Неслучайно, освен няколкото празници през годината, в седмичния богослужебен цикъл за негова прослава е отреден четвъртък.

Дата на публикация: 6 декември, 2021
Субтитри от: mentos
Категория: Новини
Ключови думи: На цветя по г. Бургас Венци никулден ритуал 2021 Полагане Празничен

Показване на още