Коронавирус 2022 г. - Ще стане ли годишна ваксинацията срещу COVID-19

Коронавирус 2022 г. - Ще стане ли годишна ваксинацията срещу COVID-19 ...Най-вероятно всяка година ще е необходимо ваксиниране срещу COVID. Това заяви изпълнителният директор на "Пфайзер". Учени предполагат, че са открили връзка между появата на кръвни съсиреци и ваксината на "Астра Зенека".
"В крайна сметка милиони животи бяха спасени. А и беше показана човешката находчивост и сила". Това каза изпълнителният директор на Пфайзер в интервю за Би Би Си, направено преди появата на новия вариант на COVID.
С появата на ваксината са спасени не само човешки животи, спестени са трилиони милиарди долари от икономически загуби, каза още Бурла. Според него, обаче, имунизацията срещу коронавирусната инфекция ще стане годишна.
"Не знам със сигурност колко ще пази третата, подсилваща доза. Уверен съм, че защитата ще е поне 12 месеца - доколкото ми е известно. Но ако трябва да направя предположение, основано на наблюденията ми досега, вероятно ще е необходима годишна реваксинация, за да се поддържа стабилно и високо ниво на защита", заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.
"Пфайзер" вече работи върху вариант на препарата за деца под 5-годишна възраст. Проучванията обаче са в начален стадии и трябва да се види дали минималното количество активно вещество във ваксината дава необходимата защита.
Учени смятат, че са открили какво "отключва" появата на кръвни съсиреци след ваксинация с препарата на Оксфорд - "Астра Зенека". Два екипа - в Уелс и в САЩ, успяха да проследят детайлно как протеин в кръвта е привлечен от ключов компонент на ваксината.
Те предполагат, че това дава начало на верижна реакция, която задейства имунната система и може да доведе до образуването на опасни съсиреци. Рядката поява на страничния ефект стана причина за предпазливото използване на "Астра Зенека" и при определени възрастови групи.

Заедно с колегите си от Уелс и САЩ, работят и специалисти от "Астра Зенека". Мнението им, е че появата на съсиреци е по-скоро следствие от COVID-19, отколкото от ваксината. Въпреки пробива, пълно обяснение на връзката между препарата и редкият страничен ефект все още няма. Безспорен обаче е фактът, че ваксината е спасила живота на милиони, убедени са учените.

Дата на публикация: 2 декември, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: ли Ще срещу г. стане годишна 2022 Коронавирус COVID-19 ВАКСИНАЦИЯТА

Показване на още